PUNI KRUG

Nova regulacija prometa na zagrebačkom Jarunu digla na noge bicikliste i vozače automobila

01.06.2018 u 16:14

Bionic
Reading

Rijetko kad biciklisti i vozači automobila nađu se na istoj strani. No čini se da ih je nova regulacija prometa oko jezera Jarun, ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama, stavila na istu stranu jer su jedini i drugi izgubili

Naime, prije nekoliko dana RSC Jarun započeo je s novom regulacijom prometa prema kojoj je ona jednosmjerna u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Osim toga, biciklisti su maknuti s dosadašnje biciklističke staze i prebačeni u desnu kolničku traku.

Zbog ove odluke na društvenim mrežama negoduju i jedni i drugi jer oni koji, primjerice, planiraju automobilom doći do nekog od kafića na Malom jezeru sada moraju napraviti cijeli krug oko Jaruna, a biciklisti su izgurani sa svoje staze, a poseban problem za trkaće bicikliste predstavljat će tzv. ležeći policajci koji su ostali na cesti.

Iz Ustanove za upravljanje sportskim objektima (USO) koja upravlja s RSC Jarun navode da je prioritet sigurnost korisnika, ponajprije male djece i njihovih roditelja pa i ostalih pješaka, koji su do sada bili i sve su više na udaru onih posjetitelja koji dolaze na Jarun kako bi vozili bicikle ili se rolali a da ne govorimo o posjetiteljima koji na objekt dolaze automobilima.

Uz to dodaju da su svjesni činjenice da će se uz ovakvu regulaciju prometa situacija, kad je u pitanju dužina prevaljenog puta, znatno promijeniti za ugostitelje, ali i za brojne djelatnike ovog centra, različita dostavna vozila, vozila svih relevantnih institucija s kojima Ustanova surađuje.

Napominju da je dosad mogućnošću kretanja bicikala i automobila u oba smjera, pa onda i kretanjem šetača po prometnicama za bicikle i bicikala po svim prometnicama, dolazilo do velikih gužvi, čestih naleta na pješake i ometanja vožnje biciklista i rolera te je bio nemoguć dolazak interventnih vozila.

'Ovakvom intervencijom u prometu i usmjeravanjem prometa automobila u samo jednom smjeru, pokušali smo nadići i riješiti sve gore navedene situacije i probleme. Iskreno vjerujemo da će novopostavljena regulacija prometa biti prihvaćena na zadovoljstvo i korist svih strana', zaključuju u USO-a.