stižu nove mjere

Nova dva slučaja koronavirusa u Srbiji, ukupno 48, Vučić se obraća javnosti

15.03.2020 u 19:36

Bionic
Reading

U Srbiji su u nedjelju do 18 sati potvrđena još dva slučaja koronavirusa čime je broj ukupno zaraženih dostigao 48, priopćilo je Ministarstvo zdravlja, a javnosti te zemlje večeras će se obratiti predsjednik Aleksandar Vučić.

Od subote navečer testirani su uzorci 15 osoba, od kojih su dva bila pozitivna, a ti pacijenti nemaju težu kliničku sliku bolesti i pod nadzorom su u kućnim uvjetima.

Od petka 6. ožujka, kada je u Srbiji registriran prvi slučaj koronavirusa, do nedjelje navečer testirane su ukupno 283 osobe koje su pokazivale simptome slične onima koronavirusa ili su doputovale iz ugroženih područja.

Za 20 sati najavljeno je obraćanje predsjednika Vučića, a očekuje se da će objaviti novi paket mjera vezanih uz razvoj epidemiološke situacije i suzbijanje širenja zaraze i posljedica pandemije koronavirusa.

Srbijanska vlada zabranila je također od nedjelje sve javne skupove u zatvorenom prostoru s više od 50 ljudi i ograničila cijene osnovnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava.

Novom odlukom o zabrani javnog okupljanja u zatvorenim prostorima reduciran je broj iz prethodne odluke sa 100 na 50 sudionika, priopćeno je poslije sjednice vlade.

Srbijanska vlada uputila je preporuku svim građanima starijima od 65 godina, kao najugoroženijoj kategoriji stanovništva, da ograniče svoje kretanje i što je moguće rjeđe izlaze iz kuće, te da prate savjete stručnjaka i budu u komunikaciji s najbližima.