KUDA JE ISCURJELO 15 MILIJUNA?

Nova brana kraj Vukovara pušta vodu

10.10.2010 u 10:27

Bionic
Reading

Brana akumulacijskog jezera u blizini Vukovara, vrijedna 15 milijuna kuna, pala je na generalnoj probi - iz još neutvrđenog razloga propušta, pa su stoga Hrvatske vode odmah započele s ispuštanjem vode iz jezera

Prilikom probnog punjenja brane akumulacijskog jezera kod Opatovca, sela između Vukovara i Iloka, došlo je do istjecanja vode, zbog čega su Hrvatske vode odmah intervenirale ispuštanjem vode iz jezera, piše Večernji list.

Direktor Hrvatskih voda u Osijeku Zoran Đuroković rekao je da su uočili istjecanje vode kroz temeljne ispuste, što ukazuje na tehničke probleme koji se moraju otkloniti kako bi se spriječila daljnja erozija brane.

Đuroković kaže da je ukupan kapacitet jezera milijun kubnih metara vode, a od proljeća kada je obavljen tehnički pregled napunili su oko 250.000 kubnih metara vode. 'Započeli smo s pražnjenjem jezera kako bismo smanjili opterećenje brane. Neophodno je da stabiliziramo situaciju kako bi se otklonila bilo kakva opasnost za naselje Opatovac i njegove građane', rekao je Đuroković.

Za sada je, kaže, nepoznato što je uzrok puštanju brane te najavljuje ekspertizu cijeloga projekta i brane kako bi se pronašao uzrok problema, a razmišlja se i o angažmanu ronioca da se utvrdi razlog puštanja.

Đuroković naglašava da za sada nema nikakve opasnosti za građane Opatovca, s obzirom da su Hrvatske vode na vrijeme uočile problem, ali i da u slučaju većih oštećenja i puknuća vode postoji opasnost za obiteljske kuće u Opatovcu koje se nalaze u podnožju.

Brana akumalacijskog jezera završena je u proljeće ove godine i građevinski radovi su pod garancijom od dvije godine. Visina brane iznosi oko 10 metara, a u njenu izgradnju, koja je započela 2007. godine, uloženo je oko 15 milijuna kuna.

Iz akumulacije će se navodnjavati između 500 i 750 hektara poljoprivrednih površina na području općine Lovas pod koju administrativno spada Opatovac.