SVJEDOK NA SUĐENJU SANADERU

'Nosio sam u vrećici četiri milijuna kao da nosim knjige'

08.01.2013 u 17:14

Bionic
Reading

O doniranju četiri milijuna kuna HDZ-u, navodno predanih tadašnjem stranačkom glasnogovorniku Ratku Mačeku, na suđenju u slučaju Fimi media svjedočili su bivši direktor Instituta građevinarstva Hrvatske Petar Đukan te nekadašnji predsjednik uprave Dalekovoda Luka Miličić

Petar Đukan je rekao da je prije predsjedničkih izbora 2005. poznanike nagovarao da prikupe novac kako za predsjednika ne bi bio izabran Stjepan Mesić, koji po Đukanovim riječima, 'nije bio dostojan te funkcije, a i sustavno je radio protiv IGH'.

Nešto kasnije Luka Miličić mu je, kako je rekao, predao vrećicu s četiri milijuna kuna koje je trebao odnijeti u HDZ.

'Nisam vidio novce, nosio sam ih u vrećici kao da nosim knjige, predao sam je Mačeku i otišao', kazao je Đukan ističući da pritom nije ništa potpisao.

Upitan da pojasni zašto je pri prvom svjedočenju u USKOK-u rekao da nije znao što nosi Mačeku, Đukan je kazao da se nekoliko dana nakon svjedočenja našao s Miličićem i razjasnio priču, a potom se ponovno javio u USKOK i popravio iskaz.

I njegov 'prijatelj i zemljak' Miličić potvrdio je da se nakon prvog ispitivanja u USKOK-u našao s Đukanom kako bi razjasnio detalje

Podsjetio se da je nakon Đukanove molbe za pomoći HDZ-u u predsjedničkoj kampanji okupio 15 prijatelja koji su također počeli sakupljati novac. I, on je, tvrdi, isprva mislio da je sakupljeno između 300 i 400 tisuća kuna, a tek je kasnije od ljudi koji su anonimno davali novac doznao da se iznos popeo na čak četiri milijuna.

Zbog mnogih nesulgasica u iskazu, među kojima je i tvrdnja suprotna Đukanovoj, da mu prilikom predaje novca nije rekao o kojem je iznosu riječ obrana je prigovorila istinitosti njegova iskaza.

Miličić čak ni pod prijetnjom sankcijama nije želio otkriti imena svojih poznanika darovatelja HDZ-a, ističućući da je i i on želio ostati anoniman

'I ja sam želio ostati anoniman, zbog višestranačja. Ja sam cijeli život gospodarstvenik i uvijek sam morao obilaziti oko vlasti', kazao je Miličić.

U najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi svjedočio je riječki poduzetnik Mato Markanović koji mu je kazao da je od Mladena Barišića na jednom sastanku čuo da je za prikupljanje stranačkih donacija osnovana 'posebna agencija', no nije se mogao sjetiti kako se ona zove.

Suđenje se nastavlja sutra kada se na klupi za svjedoke, među ostalima, očekuje prijatelj optuženog bivšeg premijera Ive Sanadera i nekadašnji HDZ-ov saborski zastupnik Jerko Rošin te Stjepan Fiolić, također bivši HDZ-ov parlamentarac, koji je odnedavna sa Sanaderom optužen zbog nezakonite prodaje Fiolićeve zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno višoj cijeni od tržišne.

Optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna, kojima su uglavnom punili stranački 'crni fond', priznali su svi optuženici u slučaju Fimi media osim Sanadera i Mačeka. Obrana HDZ-a, pak, tvrdi da je 'crni fond' nastao bez znanja stranačkih tijela.