uznemireni invazijom

Norveška tvrtka obustavlja izdavanje certifikata za brodove u Rusiji

11.03.2022 u 17:24

Bionic
Reading

Norveška tvrtka za izdavanje certifikata za brodove DNV objavila je u petak je objavila da obustavlja svoje poslovanje u Rusiji i analizira sve postojeće ugovore s ruskim tvrtkama u kontekstu sankcija zbog ruskog napada na Ukrajinu

Tvrtka spada među vodeća svjetska društva za klasifikaciju i certifikaciju plovila, koje se bave pružanjem usluga kao što su izdavanje potvrde o sposobnosti brodova za plovidbu.

Njihovi certifikati ključni su za osiguranje brodova i pribavljanje dozvole za ulazak u luke, podsjeća Reuters.

Lloyd's Register (LR), također iz redova vodećih certifikatora za plovila, već je u četvrtak objavio da obustavlja pružanje usluga Rusiji nakon što joj uvedene sankcije, podsjeća Reuters.

"Duboko nas je uznemirila invazija na Ukrajinu koja strašno ugrožava građane Ukrajine i prijeti miru diljem regije", izjavio je u petak Remi Eriksen, predsjednik i izvršni direktor skupine DNV-a.

"Analiziramo naš postojeći poslovni portfelj ruskih tvrtki i obustavljamo sve poslove s njima", poručio je čelnik norveške kompanije.

Ruski klijenti norveškog DNV-a uključuju brodarsku tvrtku Sovcomflot (SCF), prema podacima u brodarskom sektoru, napominje Reuters.

Američko ministarstvo financija ograničilo je u veljači prikupljanje kapitala na američkim tržištima pojedinim ruskim tvrtkama, uključujući SCF. Izvori u brodarskom sektoru kažu da će to brodaru, čije su dionice uvrštene na Moskovskoj burzi, otežati transakcije.

Međunarodno udruženje klasifikacijskih društava (IACS), čijih 12 članova, uključujući LR i DNV, spada u sam svjetski vrh certifikatora za plovila, objavilo je odvojeno da prati različite zakonske propise o sankcijama.

"IACS će poduzeti hitne korake kako bi ispoštovao sankcije i druge primjenjive zakone koji utječu na aktivnost IACS-a", poručili su.