ZBOG PRANJA NOVCA

Noriega dobio sedam godina zatvora

07.07.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Na ponovljenom suđenju, jer je prvo održano u odsutnosti optuženika, francuski je tribunal danas osudilo bivšeg panamskog diktatora, generala Manuela Noriegu na sedam godina zatvora zbog pranja novaca dobivenog od trgovine drogom

Presuda Krivičnog suda u Parizu dodaje kaznu onoj zbog koje je Noriega (76) već dva desetljeća u američkom zatvoru.

Suci su kazni dodali i globu od 2,2 milijuna eura koju Noriega mora platiti francuskoj carini te još milijun eura, koliko mora platiti državi Panami na ime moralne satisfakcije, tzv. duševnih boli.

Panamski je general bio isporučen francuskom pravosuđu prošlog travnja, pa je brzina suđenja iznenadila mnoge.

Tužiteljstvo je bilo zatražilo deset godina zatvora, a u optužnici je stajalo da je Noriega, dok je bio na vlasti u Panami tijekom osamdesetih godina, oprao preko francuskih računa na desetke milijuna dolara koji su stizali od trgovine kokainom koja je dolazila iz Kolumbije.

Noriega je u svoju obranu izjavio da je novac stizao s računa CIA-e i od poslovnih rezultata njegove supruge.

Suđenje je ponovljeno jer je na prethodnom, dok je bio zatočen u Miamiju, kada je dobio deset godina zatvora i novčanu kaznu od 14 milijuna dolara, utvrđeno nekoliko nepravilnosti u proceduri.

Odvjetnici su zatražili da se u vremenu kazne uvaže tri godine koje je klijent proveo u ekstradicijskom zatvoru u SAD-u.