NEVIĐENA EKSPOLATACIJA

Nogometne stadione u Kataru grade nepalski 'robovi'

26.09.2013 u 11:30

Bionic
Reading

Desetine nepalskih radnika migranata umrle su u Kataru u posljednjih nekoliko tjedana, a tisuće su žrtve strašne zloporabe rada, otkrila je istraga britanskog Guardiana, što je potaknulo ozbiljna pitanja o katarskim pripremama za domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine

Gotovo svakog dana tijekom ljetnih mjeseci umro je barem jedan nepalski radnik, pokazala je istraga koju je proveo britanski Guardian.
Istragom su došli do dokaza koji sugeriraju da su tisuće nepalskih, koji čine najveću pojedinačnu skupinu radnika u Kataru, žrtve eksploatacije, kao što je definirala Međunarodna organizacija rada.

Prema dokumentima dobivenim od nepalskog veleposlanstva u Dohi, najmanje su 44 radnika umrla između 4. srpnja i 8. kolovoza ove godine.

Više od polovice umrlo je od srčanog udara, zatajenja srca ili nesreće na radu, dodaje se u priopćenju.

Vlasti u Kataru obećale su da će provesti istragu i da neće tolerirati kršenje zakona o radu.

Istraga je također pronašla dokaze o prisilnom radu na velikom infrastrukturnom projektu za Svjetsko prvenstvo, a neki nepalski radnici tvrde da nisu primili plaću već mjesecima. Nekima su poslodavci oduzeli putovnice i odbijaju im izdati osobne iskaznice.

Neki radnici također tvrde da nemaju pristup besplatnoj pitkoj vodi, a oko 30 Nepalaca potražilo je utočište u njihovoj ambasadi u Dohi, kada su pobjegli od svojih poslodavaca.

U odgovoru na rezultate istrage, Lusail Real Estate Development Company koja je zadužena za projekt, kazala je kako neće tolerirati kršenje prava radne snage, kao ni ugrožavanje zdravlja i sigurnosti radnika.

Vrhovni odbor Katara 2022. dodao je da je 'duboko zabrinut' zbog optužbi protiv određenih izvođača/podizvođača koji rade na gradilištu Lusail Cityju.

'Mi smo obaviješteni o tomu da relevantni organi vlasti provode istragu', stoji u njihovu priopćenju.