'KLIJENTELISTIČKI ODNOSI'

Nobilo: Vrhovni sud izrastao je u zatvorenu kastu u kojoj nema provjetravanja

09.03.2021 u 10:15

Bionic
Reading

Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je previranja između predsjednika Zorana Milanovića i HDZ-a oko izbora novog predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda. Milanović je predložio Hrvatskom saboru profesoricu s Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević, no s obzirom na to da se ona nije prijavila na javni poziv Državnog sudbenog vijeća, predsjednik Sabora Gordan Jandroković vjerojatno neće uvrstiti taj prijedlog na dnevni red saborske sjednice

Nobilo smatra kako je Milanović na neki način pogodio bilo javnosti.

'Vidi se da mu je rejting porastao. Nitko nije zadovoljan pravosuđem, ali nažalost aktualna većina u Saboru ništa ne radi da napravi reformu pravosuđa. Predsjednik ne može napraviti reformu pravosuđa, ali može unijeti neko provjetravanje, neki dašak novoga bar u Vrhovni sud i na nekoj simboličnoj razini pokušati nešto malo promijeniti ili dati signal da se u pravosuđu nešto može promijeniti', kazao je Nobilo za N1.

Vrhovni sud izrastao u zatvorenu kastu

I Vrhovni sud i pravosuđe su, smatra Nobilo, na neki način izrasli u zatvorenu kastu u kojoj se unutar sebe repliciraju i tu nemamo provjetravanja, tvrdi.

'U zrelim demokracijama i zrelim pravosuđima možete s pozicije državnog odvjetništva ići - čak je to u Njemačkoj u pravilu da je netko državni odvjetnik, pa bude sudac jedno vrijeme, pa se vrati u državno odvjetništvo da se na neki objektivniji način sagleda pravna norma i primjena te pravne norme. S druge strane, profesori često idu na Vrhovni sud, ali i suci Vrhovnog suda postaju profesori. Odvjetnici postaju članovi Vrhovnog suda i na taj način se stvara ta zatvorena kasta koja imitira klijentelistički kapitalizam koji vlada u Hrvatskoj. Na neki način zrcali se ta situacija i u pravosuđu. Imate istaknute pojedince, imate njihove sljedbenike, imate frakcije, imate klijentelističke odnose', rekao je.

Nobilo je mišljenja kako te frakcije treba razbiti.

'Ne može se to samo novom predsjednicom Vrhovnog suda, međutim dobar je primjer na simboličnoj razini. Predsjednik je izabrao, po meni bolju kandidatkinju i nije mogao izabrati, nju je jednostavno teško odbiti. Ja tu ne vidim previše pravno-procesnih problema, nego vidim politički problem jer su se dvije strane ušančile u svoje pozicije', smatra.

Ne smatra da je Zakon o sudovima preveliki problem, već ključnim vidi političku volju.

'Kad bi bilo političke volje, onda je to vrlo jednostavno. Zakon o sudovima koji govori da DSV prikuplja kandidate treba tumačiti više u svjetlu pravne norme, a to je Ustav. To onda znači da taj proces DSV-a koji se javlja kao administrator kako bi pomogao predsjedniku da dođe do što šireg kruga kandidata treba shvatiti kao pomoć predsjedniku, ali ne kao ograničenje predsjednika. Jer ne može zakonom ograničavati ustavne ovlasti. Dakle preko DSV-a predsjednik dolazi do šireg kruga ljudi koji su zainteresirani, ali u konačnici izvornu izvršnu ustavnu ovlast predsjednika da kandidira predsjednika Vrhovnog suda nitko ne može ograničiti', kazao je Nobilo.

  • +7
Zlata Đurđević Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list

Zakon o sudovima očigledno je manjkav, misli Nobilo.

'Ako netko ne ispunjava uvjete ili ne dostavi dokumentaciju, tko je taj koji će ga eliminirati s mjesta kandidata. Ono što je u ustavnom smislu najproblematičnije – ne možete zakonom mijenjati ili ograničavati ustavne ovlasti predsjednika. Zakon je propis nižeg ranga, on mora biti u suglasnosti s Ustavom, a ne protivan Ustavu. Zakon se ne može tumačiti ili ne može postojati zakon koji ograničava ustavne ovlasti predsjednika. Zato ja dajem tumačenje kao jedan kompromis da taj zakon treba tumačiti kao administrativnu pomoć predsjedniku pri donošenju odluka o kandidatu, ali ne kao ograničenje predsjednika', ističe.

Osvrnuo se i na riječi Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora koji je kazao kako predsjednik Republike nije poštovao proceduru.

'Oni su zauzeli svoje pozicije, a vladajuća većina neće staviti taj zakon na dnevni red. Ako ga pak opozicija i uspije nekako staviti na dnevni red, vladajuća većina neće glasati o tome. Tu će biti prije svega žrtva profesorica Đurđević, ali žrtva će biti i Vrhovni sud, jer Vrhovni sud propustit će priliku da zaista dobije predsjednika od formata koji zadovoljava sve uvjete zbog političkih prepucavanja', kazao je Nobilo.

'Jedno je izbor predsjednika i ako ima dobre volje, to se može vrlo jednostavno napraviti. Druga je stvar što se preko izbora predsjednika očito vode političke bitke. To se može riješiti samo političkim dogovorom. Procedura i formalnosti su tu manje važni jer oni nisu važni, važna je politička volja', dodaje.