UDBINI ZLOČINI

Nobilo: Perković je stabilan i nije propjevao

30.04.2014 u 13:25

Bionic
Reading

Anto Nobilo, odvjetnik 'udbaša' Josipa Perkovića koji u njemačkom istražnom zatvoru čeka suđenje zbog navodnog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića, odlučno opovrgava glasine iz hrvatskog tiska, prema kojima je njegov klijent progovorio o tajnama Udbinih agenata u Hrvatskoj

'Ne samo da nije propjevao, nego nikakvog iskaza nije bilo, osim prvog dana kad se odlučivalo o njegovom pritvoru i kada je davao svoje osobne podatke', kaže Nobilo.

Tom prilikom tužiteljstvo je Perkoviću ponudilo nagodbu, kao što je učinilo i u slučaju nekadašnjeg Perkovićevog šefa Zdravka Mustača. Takve ponude nisu prihvaćene, rekao je Nobilo.

Prema njegovim informacijama, optužnica protiv Perkovića mogla bi biti podignuta prije ljeta, dok se početak suđenja očekuje najesen. Nobilo poručuje da će suđenje biti zanimljivo.

'Čim imate suđenje gdje je tema rad tajnih službi, to je zanimljivo već po samoj svojoj prirodi. Imamo predodžbu o njemačkom državnom odvjetništvu kao velikom i moćnom, a s obzirom na materijal kojim raspolažemo, smatram da ćemo pobijediti. U završnoj smo fazi prikupljanja, prevođenja, sortiranja i analiziranja. Kad se to pogleda, sve skupa izgleda odlično', rekao je Nobilo.

Odvjetnik kaže da Perković u zatvoru razgovara samo s njim. Na pitanje kako se bivši šef Službe državne sigurnosti SFRJ osjeća iza rešetaka, Nobilo odgovara da tamo nikom nije lako, ali Perković je 'stabilan čovjek'.

'Čak je rekao da obitelj još uvijek ne mora dolaziti kod njega, jer je sasvim stabilan i fokusiran na taj predmet', rekao je Nobilo, dodajući da Perković nema nikakvih primjedbi na zatvorski tretman.

Jutarnji list u današnjem izdanju donosi neslužbene informacije prema kojima je Perković navodno 'progovorio o tajnama Udbinih agenata u Hrvatskoj' i da su zato njemačke vlasti zatražile nova izručenja bivših hrvatskih 'udbaša'.