afera radeljić

Nobilo: Da smo u nekoj drugoj zemlji, predsjednica bi dala ostavku ili bi bio pokrenut njen opoziv

27.12.2018 u 10:34

Bionic
Reading

Odvjetnik Anto Nobilo u emisiji Novi dan N1 televizije komentirao je aktualnu aferu s Matom Radeljićem, bivšim savjetnikom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koju je usporedio s aferom SMS

'Kod Radeljića je došlo do pospremanja u Uredu predsjednice kako bi se približila Plenkoviću. Zato se ništa neće dogoditi jer ta dva brda kontroliraju SOA-u i Sabor. Zato se to posprema pod tepih, idealno je jer je došlo blagdansko vrijeme... U aferi SMS su drugi politički ciljevi. Može se eliminirati predstavnike tvrde desnice iz HDZ-a, to odgovara Vladi i zato se kaže da se ide do kraja. Neće ići do kraja', misli Nobilo i kaže da će se s istragom u aferi SMS ići dok se ne eliminira Milijan Brkić jer ako bi se išlo dalje, 'onda bi se pitalo zašto je Varga radio za HDZ i kako je plaćen te je li bilo crnih fondova', rekao je Nobilo za N1.

Dodaje kako je poveznica paraobavještajno podzemlje koje su podigli Karamarko i Brkić, a prilijepilo se uz ekstremnu desnicu.

'Jednim dijelom u HDZ-u, a značajno su se prilijepili i predsjednici. Sad se taj sustav razmontira jer šteti Hrvatskoj i Vladi' pojašnjava Nobilo.

Nobilo smatra da je Radeljić govorio istinu, iako ističe da on nije poznat po istinoljubivosti, pa prema tome zaključuje da je SOA prekoračila ovlasti. Pojasnio je kako su se svi fokusirali na to da predsjednica nije dala otkaz preko SOA-e, što nije toliko sporno, već je skrenuo pozornost na ono što je ključno u tom slučaju.

'Što je rekao Radeljić, da mu je čovjek iz SOA-e rekao da će spriječiti negativno djelovanje prema predsjednici. Ona ulazi u izbornu kampanju. U izbornoj kampanji je ona građanka, ja to čitam da se radilo o neformalnoj prijetnji da se ne iznosi prljavi veš, bilo politički, bilo osobni, što bi moglo naštetiti u kampanji. Da se radi o neprimjerenim djelovanjima pokazuje mjesto gdje su se našli'.

Naveo je i primjer koji dokazuje predsjedničinu zloupotrebu SOA-e tako što je podsjetio da je ona smijenila čelnika SOA-e Dragana Lozančića pod nerazjašnenjim okolnostima, a da se spekuliralo kako je razlog činjenica da je predsjednica bila na večeri sa Zdravkom Mamićem. Taj slučaj, smatra Nobilo, dokazuje kontinuitet predsjedničine zloupotrebe SOA-e.

Nobilo ne očekuje da će sjednice nadležnih sabroskih odbora biti od ikakve koristi.

'Nula će biti dosezi saborskih odbora, dok god su solidarni predsjednica i premijer. Nemamo mi taj stupanj demokracije da bi građani bili osjetljivi na zloupotrebu ovlasti. Da smo u nekoj drugoj zemlji, predsjednica bi dala ostavku ili bi bio pokrenut postupak impeachmenta (opoziva, op. ur.)'.

  • +15
Anto Nobilo Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Nobilo je komentirao i prosvjede u Banjoj Luci te rekao da dok se ne riješi ubojstvo mladića Davida problem će samo rasti, a naglasio je i kako je prije dva mjeseca sve bilo blizu zaključenju istrage, u kojoj je i on sudjelovao, i pronalasku počinitelja. Istaknuo je i glavne probleme same istrage koja je po njemu vrlo loše započela te da policija i vlasti nisu dobro odradile svoj posao.

'Početak je krenuo katastrofalno, bilo je očigledno da im se ne da rješavati taj sučaj, proglasili su ga preuranjeno nesretnim slučajem... Možemo reći da je vlast loše, nespretno, neprofesionalno reagirala. Nije se smjelo dogoditi da u devet mjeseci nisu otkrili što se dogodilo. To je problem funkcioniranja BiH kao države, to je veći problem, upravo to što policija nije razriješila ubojstvo, govori da vlast nije omiljena u narodu, da ima dosta problema u funkcionirajnju države tako da se slučaj lako odvukao u političke vode', zaključio je.