SNAŽNA PODRŠKA GRAĐANA

Njemački Zeleni odabrali Annalenu Baerbock za kancelarsku kandidatkinju na izborima u rujnu

19.04.2021 u 13:44

Bionic
Reading

Njemačka stranka Zeleni izabrala je svoju dopredsjednicu Annalenu Baerbock za kancelarsku kandidatkinju na parlamentarnim izborima u rujnu, priopćilo je vodstvo stranke u ponedjeljak.

"Mi imamo jasnu viziju što bi trebala ispuniti kancelarka u Njemačkoj: radi se o promjenama, a ne o obećanjima", rekla je 40-godišnja Baerbock nakon što je zajednički s dopredsjednikom stranke Robertom Habeckom objavila kandidaturu.

Ona je najavila da će cilj stranke Zeleni i dalje biti ostvarenje klimatskih ciljeva iz Pariškog sporazuma.

"Zaštite klime je zadaća našeg vremena, zadaće moje generacije", rekla je Baerbock, koja se od 2018., zajedno s Habeckom, nalazi na čelu stranke Zeleni.

Njena kandidatura još mora biti potvrđena na stranačkoj konvenciji u lipnju.

Stranka Zeleni već dulje vrijeme u ispitivanjima javnog mnijenja uživa snažnu podršku građana. Prema posljednjim ispitivanjima Zelene bi biralo između 20 i 23 posto građana, čime se ova stranka nalazi na drugom mjestu po popularnosti, iza demokršćanske Unije CDU/CSU.

Stranku Zeleni je na posljednjim saveznim parlamentarnim izborima biralo 8,9 posto građana.

U slučaju formiranja vlade lijeve orijentacije, sa Zelenima, socijaldemokratima i strankom Ljevice, Baerbock bi bila nova kancelarka.

No stranka je istodobno otvorena i za koaliciju s demokršćanima, što se u nekoliko saveznih pokrajina do sada pokazalo kao uspješna opcija.

Do sada je, osim Zelenih, samo Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), s Olafom Scholzom, istaknula kandidata za kancelara na izborima.

Vladajuća Unija CDU/CSU još uvijek nije istaknula svog kancelarskog kandidata.

Iako je bilo najavljeno da će odluka između dvojice kandidata, predsjednika CDU-a i CSU-a, Armina Lascheta i Markusa Soedera pasti do kraja prošlog tjedna, demokršćani su i dalje u potrazi za potencijalnim nasljednikom Angele Merkel koja se nakon izbora u rujnu povlači iz politike.