primio ga penava

Njemački veleposlanik Robert Klinke u posjetu Vukovaru

02.07.2019 u 19:03

Bionic
Reading

Njemački veleposlanik u Republici Hrvatskoj Robert Klinke boravio je u nastupnom posjetu u utorak u Vukovaru, gdje ga je primio gradonačelnik Ivan Penava, a zatim se s domaćinom u Gradskoj vijećnici družio s mladima iz Geisa i Vacha koji trenutačno borave u Vukovaru u sklopu razmjene mladih koja između Vukovara i tih dvaju njemačkih mjesta traje od 2014. godine.

"Razgovarali smo o Vukovaru kao europskom gradu, a iznimno mi je drago što imamo priliku vidjeti i da ovdje izvrsnu ulogu imaju mladi, koji predstavljaju potencijal za razvoj Vukovara. Mladi iz Njemačke došli su razvijati prijateljski dijalog, a dijalog znači poštovanje i razumijevanje koje je okrenuto budućnosti", rekao je veleposlanik Klinke.

Gradonačelnik Penava je rekao da je s veleposlanikom Klinkeom razgovarao je o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Vukovara.

"Imali smo prigodu osvrnuti se na dugu povijest, kulturu i tradiciju, ali i na sve stvari koje nas danas obilježavaju, a to je Domovinski rat i veliko razaranje koje se osjeća kroz ekonomiju i radna mjesta u Vukovaru, do nekih pozicija u perspektivi koje bi potencijalni budući investitori voljeli vidjeti u gradu Vukovaru na način kako ga i mi zamišljamo u budućnosti", izjavio je novinarima Penava.

U vezi s razmjenom mladih, podsjetio je kako je riječ o projektu koji se provodi od 2014. godine, a u nj su, osim Vukovara te Geisa i Vacha, uključeni i vukovarski Franjevački samostan te samostani i crkvene zajednice s područja tih njemačkih mjesta.

"Mladi međusobno jedni drugima dolaze u posjet, a kroz međusobna druženja upoznaju se i djeluju na dobrobit naših zajednica sudjelujući u raznim aktivnostima. Nadam se da ćemo nastaviti širiti dobru vibraciju koji su mladi već uspostavili, a projekt ćemo svakako podupirati kako bismo naše zajednice učinili bližima, ali i jačima", rekao je Penava.

Njemačkog veleposlanika Roberta Klinkea tijekom boravka u Vukovaru primio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.