povreda prava bundestaga

Njemački ustavni sud odbacio tužbu AfD-a protiv izbjegličke politike Angele Merkel

18.12.2018 u 11:48

Bionic
Reading

Ustavni sud Njemačke odbacio je tužbu parlamentarnog zastupničkog kluba Alternative za Njemačku (AfD) uperenu protiv izbjegličke politike vlade Angele Merkel, priopćio je Ustavni sud u utorak

'U sve tri točke tužbe nije razjašnjeno u kojoj mjeri odluke njemačke vlade iz 2015. o otvaranju austrijsko-njemačke granice krši ili neposredno ugrožava prava podnositelja', stoji u obrazloženju Ustavnog suda, koji je jednoglasno odbacio sve tri točke tužbe koje je podnesena na temelju tzv. mogućnosti podizanja tužbe ustavnih tijela, u koje, između ostalih, spada i Bundestag.

'AfD je krivo shvatio ovaj pravni mehanizam. Ustavni sud nije tu kako bi kritizirao rad vlade', stoji u obrazloženju sudskog vijeća.

Desno orijentirana, populistička Alternativa za Njemačku, koja svoju popularnost i ulazak u Bundestag temelji na protivljenju izbjegličkoj politici Angele Merkel, podigla je tužbu pred Ustavnim sudom tvrdeći da je Angela Merkel samostalnom odlukom vlade povrijedila prava Bundestaga, koji nije bio uključen u donošenje odluke o otvaranju granica.

'U rujnu 2015. savezna kancelarka Angela Merkel je donijela odluku o primanju izbjeglica koje su se našle u Mađarskoj, iako to SR Njemačka, prema važećem Dublinskom sporazumu, nije bila dužna učiniti', stoji u tužbi AfD-a. Prema AfD-u je jedino parlament, Bundestag, u koji je AfD ušao 2017., mogao donijeti takvu odluku. Angela Merkel je odluku o otvaranju granica za izbjeglice obrazložila 'humanitarnom kriznom situacijom'.