Njemački institut za ekonomska istraživanja

Snižene procjene rasta njemačkog BDP-a u ovoj i idućoj godini

12.12.2018 u 15:06

Bionic
Reading

Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) u srijedu je snizio procjene rasta njemačkog gospodarstva na 1,5 posto u 2018. godini i na 1,6 posto u 2019. godini

Time je ranija DIW-ova procjena za 2018. godinu snižena za 0,3 postotna boda, a za 2019. za 0,1 postotni bod.

Nove projekcije reflektiraju posustali globalni gospodarski rast koji nepovoljno utječe na izvozno orijentirano njemačko gospodarstvo.

Najveće europsko gospodarstvo također pogađa manjak radnika u sektoru graditeljstva i industrije informacijskih tehnologija (IT). Pored toga, automobilski sektor u trećem su kvartalu snažno pritisnuli novi standardi u provjeri emisija ispušnih plinova iz automobila, koji su su zakočili rast aktivnosti.

Njemačkom gospodarstvu prijeti i mnoštvo nepovoljnih kretanja na globalnoj razini, uključujući američko-kineski trgovinski sukob i onaj između Sjedinjenih Država i Europske unije (EU). Među negativnim je čimbenicima i neizvjesnost vezana uz izlazak Britanije iz EU-a.

Nove DIW-ove projekcije nadovezuju se na nedavno objavljene, također snižene projekcije rasta za ovu i iduću godinu u sklopu godišnjeg izvješća vijeća gospodarskih stručnjaka-savjetnika njemačke vlade, popularno nazvanih "pet mudraca". 

U tom se izvješću, baziranom na nepovoljnim vanjskim gospodarskim uvjetima i uskim grlima u poslovanju, primjerice zbog nedostatka kvalificiranih radnika, za ovu godinu predviđa rast od 1,6 posto, a za iduću još i nešto slabiji, u visini 1,5 posto.