'SRAM NAS JE AROGANCIJE NAŠE ZEMLJE'

Njemački par uplatio dio ratne odštete koju Grci potražuju

20.03.2015 u 16:05

Bionic
Reading

Njemački par koji je nedavno posjetio Grčku odlučio je poduzeti prvi korak prema isplati ratne odštete Grčkoj za štetu nastalu u Drugom svjetskom ratu. Dvoje Nijemaca, Nina Lahge i Ludwich Zacaro, izračunali su da njihov udio u ratnim reparacijama i iznuđenim zajmovima tijekom nacističke okupacije Grčke iznosi 875 eura. Kako su objasnili, njihov udio je izračunat dijeljenjem njemačkog ratnog duga na 80 milijuna Nijemaca

'Ako bismo mi, 80 milijuna Nijemaca, platili ratni dug (oko 162 milijarde eura) naše zemlje Grčkoj, onda to iznosi 875 eura po glavi stanovnika. Kao čin solidarnosti i kao simboličan potez uplatili smo svoj dio duga u nadi da će to potaknuti i druge na sličnu gestu te navesti Njemačku da prizna svoje dugovanje Grčkoj', objasnio je svoj potez ovaj njemački par u razgovoru grčkim lokalnim medijima, prenosi portal Greek Reporter.

Istaknuli su kako se srame arogancije koju njihova zemlja, kao i mnogi njihovi sugrađani, pokazuju prema Grčkoj. Par je svoj dio duga uplatio u općini Nafplio u socijalne svrhe.

Podsjetimo, Grčka smatra da ugovor o reparaciji s Njemačkom iz 1960. nije pokrio glavne zahtjeve Grčke, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i vraćanje prisilnog kredita koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikada ga nisu vratili.

Njemačka je nekoliko puta priopćila da Grčkoj neće dati bilo kakvu dodatnu odštetu, navodeći da je to pitanje riješeno postojećim sporazumima.