VELIKI NOVAC U IGRI

Njemački ministar gospodarstva bi ukiinuo sankcije Rusiji

17.03.2016 u 22:37

Bionic
Reading

Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel pozvao je u četvrtak Europsku uniju da nastoji stvoriti uvjete do ljeta za ukidanje sankcija Rusiji uvedenih zbog krize u Ukrajini

"To mora biti naš zajednički cilj", rekao je Gabriel čiji socijaldemokrati (SPD) su manji partner u koalicijskoj vladi s konzervativcima Angele Merkel.

Zapad je uveo sankcije Rusiji prije dvije godine zbog aneksije Krima i potpore separatistima u istočnoj Ukrajini. Njemačka i Francuska govore kako je ukidanje sankcija uvjetovano time da Rusija provede odredbe mirovnog procesa iz Minska koji je u zastoju.

Vlade zemalja EU-a su produljile zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za Ruse i ruske tvrtke ali manje su suglasne o tome treba li nakon srpnja produljiti dalekosežnije sankcije ruskom bankarstvu, obrambenom i energetskom sektoru.

Na njemačko-ruskom forumu i Berlinu Gabriel se zauzeo i za ugovor o slobodnoj trgovini s Rusijom poput onoga na kojem se radi sa Sjedinjenim Državama.

"(Trebali bismo) težiti takvom dogovoru s Ruskom Federacijom svim svojim snagama", rekao je Gabriel napominjući kako to nije kratkoročni cilj.