'REKAO ŠTO SVI MISLE'

Njemački mediji brane otpuštenog hrvatskog snimatelja

06.08.2009 u 14:37

Bionic
Reading

Slučaj hrvatskog snimatelja Ivana Cvirna, koji je nedavno dobio otkaz na poslu jer je u Banske dvore došao u majici s natpisom koji je uvrijedio Vladu, izazvao je reakcije i nekih njemačkih medija koji su stali u obranu njega i prava na slobodno izražavanje i isticanje vlastitog mišljenja.

Komentator lista "Frankfurter Allgemeine Zeitung" izrazio je čuđenje što je upravo predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, kao bivša novinarka, reagirala tako žestoko na slučaj RTL-ovog snimatelja. FAZ smatra da su političari i predstavnici medija osuđeni na suživot i da se ne moraju voljeti ali ne i boriti jedni protiv drugih.

PETICIJA ZA POVRATAK
Novinari i urednici RTL-a, potpisali su peticiju ukojoj od svojih nadređenih traže da još jednom razmotre odluku i vrate Cvirnana posao, prenosi Jutarnji list. Peticija, za koju novinari kažu da ima 75potpisa, a Uprava da ih je 15, došla je do članova Uprave koji su zahtjev 'primilina znanje' i ostali pri svojoj odluci.

"Ona (hrvatska premijerka) trebala bi znati da suživot snimatelja i političara svuda u svijetu počiva na prešutnom uzajamnom poštivanju prava na postajanje", smatra komentator i primjećuje da onaj koji cijeli dan tegli opremu i barata slikom i tonom ima pravo odjenuti ono što mu se sviđa bez obzira na to što na toj odjeći piše, pogotovo ako poruka na majici izražava ono što "uostalom svi misle".

FAZ se čudi uvredljivosti hrvatske vlade jer smatra da poruka na majici nije upućena isključivo momčadi iz Banskih dvora nego da je, što je vidljivo i iz činjenice da je napisana na univerzalnom, engleskom, jeziku upućena političarima uopće. Komentator upućuje na to da ovakva vrsta izražavanja vlastitog stajališta ima korijene u europskoj i američkoj povijesti građanskih pokreta i da kao takva nije usamljena.

FAZ, na glasu kao konzervativan, na kraju se pita čija je Cvirn zapravo žrtva: "čistunstva" premjerke Kosor ili "revnosti" RTL-a koji po svaku cijenu želi izbjeći sukob s aktualnom vladom.

U obranu Ivana Cvirna stala je i nekadašnja zvijezda MTV-ja Ingo Schmoll, koji na Zapadnonjemačkom radiju (WDR) vodi popularnu emisiju "Plan B". On je dao podršku hrvatskom snimatelju podsjetivši da je i on kao voditelj na MTV-ju imao problema s vlasnicima nakon što je tijekom emisije nosio majicu uperenu protiv tadašnjeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i njegovih nuklearnih pokusa.