VANDORENOVO OHRABRENJE

'Njemačke primjedbe nisu ništa spektakularno'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.10.2012 21:54
  • Objavljeno 22.10.2012 u 21:47
Paul Vandoren

Paul Vandoren

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. ovisi samo o tome hoće li proljetni izvještaj Europske komisije biti dovoljno dobar, drži šef Delegacije Europske unije Paul Vandoren koji je u ponedjeljak u Zagrebu izjavio kako je bio samo 'malo iznenađen' nedavnim primjedbama njemačkoga parlamenta o hrvatskom ulasku u Uniju

'Da, bio sam malo iznenađen, ali ništa spektakularno nije rečeno. Njemačka je samo rekla: molimo vas, pobrinite se da sva očekivanja budu ispunjena', rekao je Paul Vandoren, dodao je kako 'sve ovisi o tome hoće li proljetni izvještaj biti zadovoljavajuće pozitivan.

Snažnija europska integracija nužna je u 'krizno doba', rekao je Vandoren na predavanju o Hrvatskoj u Europskoj uniji što ga je održao u Europskome domu.

'Više nego ikad, u ovim okolnostima nužna je snažna i ujedinjena Europa kako bismo sačuvali svoj način života, zaštitili svoje vrijednosti i promicali prosperitet građana', rekao je.

To po njemu znači 'dalje unaprijediti jedinstveno tržište i stvoriti duboku i istinsku ekonomsku i monetarnu uniju s odgovarajućim institucionalnim i političkim mehanizmima'.

'Napretka ima, ali spor je, a visoka stopa nezaposlenosti, osobito među mladima, prava je katastrofa. Iako je stanje teško, a konsenzus 27 zemalja teško postići, držim da polako, ali sigurno sve više vidimo svjetlo na kraju tunela, kaže Vandoren i dodaje kako je 'pozitivan signal' bio nedavna uspostava tzv. Europskog mehanizma stabilnosti.

'I Hrvatska već ide u tom smjeru dublje integracije', rekao je i podsjetio kako će 'za devet mjeseci Hrvatska postati članica Europske Unije'.

'Informirajte se u prilikama koje nudi ulazak u Uniju i pripremite se. Ne učinite li to prijeti vam opasnost da propustite dobrobiti ulaska', drži Vandoren.

Naglasio je i da se 'hrvatska javna uprava mora dotada popraviti kako bi služila građanima što je u dugoročnom interesu zemlje', dodajući i da su nužne i strukturne reforme te klima pogodna za ulagače.

'Hrvatski građani sigurno ne žele propustiti tu priliku. Investitori neće doći ne vide li da se stanje mijenja', rekao je Vandoren koji za to nudi pomoć svoga ureda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!