AKCIJA NATO SAVEZA

Njemačka vojska u Litvi, samo 100 kilometara od ruske granice

07.02.2017 u 19:44

Bionic
Reading

Njemačka i NATO u utorak su potvrdili svoju predanost jačanju obrane istočne europske granice s Rusijom nakon što je prva od četiri NATO-ve bojne stigla u Litvu

Taj je potez dogovoren prošle godine, u vrijeme bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame. NATO njime pojačava svoju prisutnost u regiji na razinu koja nije viđena od Hladnog rata, kao odgovor na rusku aneksiju Krima i tvrdnji da Moskva podržava separatistički sukob u istočnoj Ukrajini, što Rusi odbacuju.

Bojni kojom zapovijeda Njemačka u Litvi ove će se godine pridružiti američka vojska u Poljskoj, britanska u Estoniji i snage koje predvodi Kanada u Latviji.

Od pobjede Donalda Trumpa krenule su sumnje oko američke predanosti NATO-u jer je on tijekom svoje predsjedničke kampanje rekao da je 'jako nepravedno' što američki saveznici ne ulažu više novaca u savez. Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen istaknula je da ju je telefonski razgovor s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom ponovno uvjerio u tu predanost.

'Nakon našeg razgovora nemam sumnje o njegovom dubokom uvjerenju o važnosti NATO-a i predanosti Amerikanaca onome što je dogovoreno u tom savezu', naglasila je ministrica tijekom ceremonije dobrodošlice u litavskoj vojnoj bazi Rukla, 100 kilometara udaljenoj od ruske granice.