MREŽE IZ SOVJETSKOG DOBA

Njemačka u strahu od ruske mafije: Dolaze kao izbjeglice

11.07.2016 u 12:03

Bionic
Reading

U Njemačkoj je sve jača ruska mafija koja djelomično svoj kadar pronalazi i među podnositeljima zahtjeva za azilom, rekao je direktor Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench a prenose njemački mediji u ponedjeljak

'Rusko-euroazijski organizirani kriminal je sve dinamičniji i u posljednje vrijeme se posebice širi po zapadu zemlje', rekao je Muench u razgovoru za Welt am Sonntag
 
On je ustvrdio kako ove bande nanose štetu u iznosu od nekoliko milijardi eura godišnje te da su aktivne u područjima u kojima obično ne djeluje, poput provala i krađa iz trgovina.
 
U Njemačkoj je 2015. zabilježen nagli porast provala u privatne domove što se povezuje i s pojačanim dolaskom organiziranih provalničkih bandi s Balkana ali i područja bivšeg Sovjetskog Saveza. Prema nedavno objavljenim statistikama samo svaki šesti slučaj provale u domove biva razjašnjen.
 
Muench ukazuje i na opasnu pojavu stvaranja kriminalnih mreža koje svoje porijeklo vuku još iz kaznenih logora Sovjetskog Saveza, tzv. 'Lopova po zakonu'. BKA procjenjuje kako je broj kriminalaca koji pripadaju nekoj od ovih skupina u Njemačkoj porastao na nekoliko desetaka tisuća
 
'Osam do deset posto žitelja njemačkih zatvora su ruskog podrijetla ili govore ruski, oko 5.000 osoba. To je ogromni potencijal za nove kadrove i stvaranje mreža', rekao je direktor BKA.
 
On je upozorio i na to da u posljednje vrijeme mnogi kriminalci, posebice iz bivših sovjetskih kavkaskih republika poput Gruzije, dolaze u Njemačku kao lažni izbjeglice te se ovdje, dok traje proces provjere prava na politički azil, bave kriminalom.
 
'Posebice kod podnositelja zahtjeva za azilom koji su počinili kaznena djela je potrebno brzo i učinkovito protjerivanje', rekao je Muench.