na zahtjev zelenih

Njemačka raspravlja o povećanju poreza na meso

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 08.08.2019 12:42
  • Objavljeno 08.08.2019 u 12:42
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Povjerenik Europske komisije Guenther Oettinger usprotivio se u četvrtak zahtjevima njemačkih Zelenih i organizacija za zaštitu životinja za povećanjem stope poreza na dodanu vrijednost na meso i mesne prerađevine.

„Povećanje poreza na meso sa sedam na 19 posto zasigurno ne bi smanjilo potrošnju mesa“, rekao je Oettinger (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za Medijsku grupu Funke.

On smatra da bi poskupljenje pridonijelo tomu da potrošači opet manje kupuju meso iz ekološkog uzgoja te da bi se povećala potrošnja mesa iz konvencionalnog uzgoja.

Oettinger je ukazao i na to da poskupljenje mesa samo u Njemačkoj ne bi imalo smisla na zajedničkom europskom tržištu.

„Potrošači iz pograničnih područja bi meso kupovali u jeftinijem EU inozemstvu“, rekao je Oettinger. On je istodobno prijedlog njemačke stranke Zeleni za povećanjem porezne stope na meso, čime bi se financirao prikladniji uzgoj životinja, okarakterizirao kao „socijalno upitnu metodu“.

„Djeca u obiteljima koje materijalno ne stoje najbolje odjednom bi bila slabije opskrbljena temeljnim živežnim namirnicama“, rekao je Oettinger.

Nekoliko udruga za zaštitu životinja povelo je početkom tjedna raspravu o povećanju poreza što bi se koristilo u subvenciji poljoprivrednika koji svoje štale žele modernizirati i prilagoditi humanijim standardima držanja životinja.

„Paralelno uz porez na ugljični dioksid potreban nam je i porez na meso. Radi se samo o nekoliko centi po kilogramu mesa koji bi mogli biti iskorišteni za modernizaciju štala“, rekao je Thomas Schroeder, predsjednik Njemačke udruge za dobrobit životinja početkom tjedna u razgovoru za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung.

  • +5
  • +2

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Ideja je naišla na podijeljene reakcije predstavnika političkih stranaka. Stranka Zeleni načelno podržava ideju, ali predsjednik stranke Robert Habeck smatra kako izolirane mjere poput povećanja poreza na dodanu vrijednost na meso ne bi pridonijele rješenju problema.   

„Ono što nam je potrebno je obuhvatniji plan koji bi vodio ka masovnijoj ekološkoj proizvodnji namirnica“, rekao je Habeck za dnevnik Sueddeutsche Zeitung.   

Udruge poljoprivrednika su podržale ideju, ali strahuju da bi povećani prihodi od poreza bili utrošeni na birokraciju te traže direktne subvencije za preorijentaciju na ekološku proizvodnju.   

U prvoj polovini ove godine proizvodnja mesa u Njemačkoj je, u usporedbi s istim razdobljem lani, pala za 2,6 posto. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!