PROŠIRENJE SURADNJE

Njemačka predstavila feminističku vanjsku politiku

01.03.2023 u 16:11

Bionic
Reading

Njemačka ministarstva vanjskih poslova i razvojne pomoći žele strategijom feminističke vanjske politike ubuduće podržati položaj žena, priopćeno je u srijedu u Berlinu.

„Mi ne pozivamo na revoluciju nego se radi o nečemu što se samo po sebi razumije“, rekla je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock (Zeleni) predstavljajući novu strategiju feminističke vanjske politike, koju je prethodno odobrila savezna vlada na svojoj redovitoj sjednici srijedom.

Ona je objasnila kako se kod nove strategije ne radi o ograničenjima nego o proširenju suradnje s ostalim zemljama.

„Radi se o tome da pojačamo položaj žena kad je u pitanju zastupljenost, pravo i pristup resursima“, rekla je Baerbock.

Ona je naglasila kako „Njemačka može mnogo toga naučiti“ od zemalja poput Albanije i Ruande gdje su žene mnogo prisutnije u politici nego što je to slučaj s Njemačkom.

Njemačka ministrica razvojne pomoći Svenja Schulze (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) najavila je kako bi do 2025. 93 posto obećanih sredstava trebalo biti namijenjeno projektima koji jamče ravnopravnost.

U budućnosti će se, kako je naglasila Schulze, prednost davati projektima u kojima sudjeluju i žene.

„Važno je da se kroz projekte ženama omogući pristup obrazovnom, financijskom i zdravstvenom sustavu“, naglasila je Schulze.

Feministička vanjska politika je uvrštena u koalicijski sporazum socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade Olafa Scholza.

Demokršćanska oporba je načelno pozdravila uvođenje feminističkih načela u njemačku vanjsku politiku ali je izražena skepsa glede primjenjivosti.

„Na kraju se radi samo o jednoj etiketi koja duboko zadire u u strukturu i radne tokove ministarstva vanjskih poslova i koja istodobno neće imati učinka na realni vanjskopolitički svijet“, rekla je jedna od potpredsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Silvia Breher.

Ona je istodobno ministrici Baerbock predbacila neučinkovitost kada je u pitanju politika prema Iranu ali i Ukrajini.

„Ministričin kompas još uvijek očito nije podešen. Inače ne bi bez da nešto poduzima promatrala patnje žena u Iranu“, rekla je demokršćanska političarka.