IZBORI U POKRAJINI

Njemačka politička stranka Zeleni na udaru kritika nakon neuspjeha u Bremenu

15.05.2023 u 18:59

Bionic
Reading

Nakon izbora u njemačkoj saveznoj pokrajini-gradu Bremenu i velikog uspjeha desnih populista, demokršćani su za uspjeh desnice neposredno optužili stranku Zeleni i njihovu politiku koja ustraje na snažnim promjenama u odnosu prema zaštiti okoliša

'Zaštita okoliša se ne može dalje provoditi batinom. To ne ide', rekao je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz. On je ukazao na 'Habeck efekt' koji je stranci Zeleni priskrbio najslabiji rezultat na poslijeratnim izborima u gradu-saveznoj pokrajini Bremenu.

Merz je time aludirao na planove saveznog ministra energetike Roberta Habecka (Zeleni) čije inzistiranje na brzom prelasku na grijanje iz obnovljivih izvora energije i u privatnom sektoru nailazi na otpor kod dijela građana.

Predsjednik CDU-a je najavio da će njegova stranka u sljedećim mjesecima 'pooštriti sučeljavanje s politikom stranke Zeleni'. Merz je pobjedniku izbora, Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD) ponudio koaliciju umjesto nastavka dosadašnje vlade lijevog centra sa strankom Zeleni i Ljevica. Zelene je napao i predsjednik Kršćansko-socijalne unije u Bavarskoj Markus Soeder i loš rezultat Zelenih opravdao politikom Zelenih na saveznoj razini.

'Jezgro savezne vlade, stranka Zeleni, osjetno je izgubila zato što većina građana naše zemlje sa zabrinutošću promatra kuda ove zemlja ide', rekao je Soeder. On smatra da je politika stranke Zeleni kažnjena zbog toga što stranka pada u svoje 'stare prkosno-ideološke šablone'.

Glavna kandidatkinja Zelenih na izborima u Bremenu, Maike Schaefer nakon objavljivanja rezultata u ponedjeljak je podnijela ostavku.

SPD, koji na saveznoj razini vlada sa strankom Zeleni i Liberalno-demokratskom strankom, izrazio je zabrinutost zbog uspjeha desno-populističkog pokreta Ljutiti građani (BiW). 'Da neki pokret s takvim nazivom može imati toliko uspjeha daje nam dovoljno razloga za zabrinutost', rekla je predsjednica SPD-a Saskia Esken.

Pokret BiW je profitirao od činjenice da na izbore u Bremenu zbog svađe oko glavnog kandidata nije izišla desno-populistička Alternativa za Njemačku. U nekim dijelovima savezne pokrajine-grada poput luke Bremerhavena, BiW je osvojio preko 20 posto glasova.

Na izborima u nedjelju SPD je prema službenim procjenama osvojio 30,1 posto, CDU 25, Zeleni 12, Ljevica 11, BiW 9,7 posto te liberali 5,2 posto.