NAKON IZBORA

Mariya Gabriel dobila mandat za sastavljanje nove bugarske vlade

15.05.2023 u 18:52

Bionic
Reading

Povjerenica Europske komisije Mariya Gabriel, članica bugarske stranke desnog centra GERB, dobila je u ponedjeljak mandat za sastavljanje nove bugarske vlade nakon održanih izbora u travnju

Predsjednik Rumen Radev sastao se s Gabriel, povjerenicom EK za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, kako bi joj dodijelio mandat. Imat će sedam dana da osigura dovoljnu potporu za okončanje bugarskog političkog zastoja.

Njezina stranka GERB bila je prva na izborima 2. travnja i osvojila 69 od 240 mjesta u parlamentu, što ju je stavilo u najbolju poziciju za formiranje vlade ako uspije pronaći koalicijske partnere. Prozapadni reformistički blok predvođen strankom Nastavljamo promjene (PP) osvojio je 64 mjesta.

Gabriel je rekla u nedjelju da će predložiti vladu s jednogodišnjim mandatom. GERB je pobijedio i na izborima u listopadu 2022., ali nije uspio formirati koaliciju.

Politička kriza u posljednje dvije godine prisilila je Bugarsku da odgodi planirani datum za uvođenje eura i tek treba odobriti prijedlog proračuna za 2023. Politička nestabilnost omela je i sposobnost Bugarske da iskoristi fondove EU-a za oporavak nakon pandemije koronavirusa, a analitičari i birači strahuju od još jednih izbora kasnije ove godine.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u priopćenju je zahvalila Gabriel na njezinom radu i poručila da će izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager i potpredsjednik Margaritis Schinas preuzeti njezin dosadašnji resor. Vestager će biti zadužena za inovacije i istraživanja, a Schinasu će pripasti obrazovanje, kultura i mladi.