sigurno i djelotvorno

Njemačka nema ograničenja za cjepivo Johnson&Johnson

23.04.2021 u 14:47

Bionic
Reading

Njemačka neće ograničavati upotrebu cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Johnson&Johnson zbog slučajeva stvaranja ugrušaka, rekao je u petak direktor državnog povjerenstva za cijepljenja

"Cjepivo tvrtke Johnson&Johnson je sigurno i djelotvorno, posebice kod osoba starijih od 60 godina", objasnio je direktor Instituta Paul Ehrlich, Klaus Cichutek, u jednom intervjuu.

Ona je napomenuo da je opasnost od ugrušaka kod cjepiva Johnson&Johnson "još 10 puta manja" nego kod cjepiva AstraZeneca.

"Na temelju podataka koje smo dobili iz SAD-a proizlazi da se na milijun cijepljenih cjepivom Johnson&Johnson pojavljuje jedan slučaj tromboze", rekao je Cichutek.

On je naglasio da će Stalno povjerenstvo za cjepiva (Stiko) sljedećeg tjedna, na temelju novih podataka, donijeti novu procjenu sigurnosti cjepiva Johnson&Johnson.

Cichutek je istodobno pozdravio odluku nekih saveznih pokrajina da cjepivo AstraZeneca opet koristi za sve starosne skupine, a ne samo za starije od 60.

"Na raspolaganju nam stoje četiri sigurna cjepiva", rekao je Cichutek.

On je naglasio da je i kod cjepiva Johnson&Johnson i AstraZeneca korist koju donosi zaštita od koronavirusa višestruko veća od eventualnog rizika od tromboze.