pozvani na razgovor

Njemačka ministrica pravosuđa zaprijetila Facebooku kaznom zbog curenja podataka korisnika

22.03.2018 u 14:12

Bionic
Reading

Njemačka ministrica pravosuđa Katarina Barley pozvala je u četvrtak predstavnike Faceboka na razgovoru u ministarstvo pravosuđa zbog skandala oko ilegalnog curenja informacija korisnika

'Želim informacije o tomu kako je došlo do toga i što Facebook namjerava učiniti kako se to u budućnosti ne bi ponovilo', rekla je nova ministrica pravosuđa Katarina Barley (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u Berlinu.

Ona je time reagirala na skandal koji je izbio nakon što je u javnost dospjela informacija da je britanska tvrtka Cambridge Analytica predizbornom stožeru američkog predsjednika Donalda Trumpa ustupila podatke s preko 50 milijuna profila korisnika Facebooka bez da ih je o tomu obavijestila.

Barley je ukazala i na smjernicu Europske unije o zaštiti podataka koja u svibnju stupa na snagu i koja predviđa visoke kazne u slučaju nepoštivanja.

'Svjesni smo toga da poduzeća posebice osjetljivo reagiraju ako su kazne visoke', rekla je Barley. Smjernica EU-a predviđa novčane kazne u visini i do četiri posto godišnjeg prometa, što u slučaju Facebooka, kako je rekla ministrica, znači 'popriličnu svotu'.

FRKA JE

U kakav se to skandal upetljao Facebook i šest stvari koje morate o tome znati

Pogledaj galeriju

Ona je ukazala i na to da se Facebook mora prilagoditi i korisnicima omogućiti uvid u to što se s njihovim podacima događa.

'Svakom korisniku mora biti jasno da korištenje socijalnih mreža nije besplatno nego da se tako reći plaća osobnim podacima', rekla je Barley ali je dodala kako to ne znači da vlasnici mreže smiju s podacima činiti što ih je volja. Barley je ukazala na to da se radi o 'europskom a ne nacionalnom problemu'.

Koalicijski partner Kršćansko-socijalna unija (CSU) pozdravio je reakciju ministrice pravosuđa.

'Povjerenje korisnika koji očekuju da se njihovi podaci koriste samo u određene svrhe poljuljano je do temelja', rekao je zastupnik CSU-a Volker Ulrich koji je najavio i izvanrednu sjednicu digitalnog odbora Bundestaga koji će se pozabaviti skandalom oko ilegalnog prometa osobnim podacima i u tu svrhu saslušati predstavnike Facebooka za Njemačku.