manjak radne snage

Njemačka mijenja uvjete za useljavanje: Pogledajte kako se skupljaju bodovi za sve izvan EU koji traže posao

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 29.11.2022 12:32
  • Objavljeno 29.11.2022 u 12:23
Olaf Scholz

Olaf Scholz

Izvor: Profimedia / Autor: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njemačka vlada, suočena s manjkom stručne radne snage, želi uvesti sustav useljavanja na temelju bodova, po uzoru na useljeničke zemlje Kanadu i Australiju, prenose njemački mediji u utorak

"Savezna vlada planira uvođenje bodovnog sustava za useljavanje u Njemačku, a sve u svrhu ublažavanja manjka stručne radne snage", stoji u nacrtu reforme useljavanja koji bi trebao biti predstavljen na redovitoj sjednici vlade u srijedu.

Novim zakonom bi osobama iz zemalja koje dolaze izvan Europske unije s "dobrim potencijalima" trebalo biti omogućeno useljavanje u Njemačku sa svrhom zapošljavanja.

"Na temelju transparentnog i nebirokratskog sustava, koji počiva na načelu bodovanja, omogućit ćemo useljavanje u svrhu potrage za radnim mjestom u Njemačkoj", stoji u dokumentu pod nazivom "Osnove za useljavanje iz zemalja izvan Europske unije".

  • +7
  • +4

Olaf Scholz

Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Kao uvjeti za sakupljanje bodova navode se kvalifikacija, poznavanje jezika, radno iskustvo, povezanost s Njemačkom i starost.

'Jedini djelatni scenarij pojačano useljavanje'

"Njemačkoj u svim sektorima nedostaje stručne radne snage. Zato moramo iskoristiti sve potencijale, kako u inozemstvu tako i u Njemačkoj", stoji u dokumentu koji će biti predstavljen članovima kabineta.

Reforma predviđa i zajamčeni ostanak stranih studenata u Njemačkoj nakon završenog studija ili stručne naobrazbe.

Useljavanje bi trebalo biti moguće i bez prethodne nostrifikacije diploma i svjedodžbi.

Istodobno je Andrea Nahles, direktorica Savezne agencije za zapošljavanje, zatražila hitne mjere koje bi pojačale priljev stručne radne snage u Njemačku.

"Zbog demografskih promjena praktično ne postoji drugi scenarij, nego samo onaj koji bi uključivao pojačano useljavanje u Njemačku", rekla je Nahles za Sueddeutsche Zeitung. Ona je rekla kako Njemačkoj godišnje potrebno 400.000 radne i stručne snage iz inozemstva.

Za stanovnike država koje nisu članice Europske unije već i sad postoji mogućnost useljavanja. Za stanovnike zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) od 2016. postoji i poseban program zapošljavanja kod kojeg je, za useljavanje i stjecanje radne dozvole, dovoljan ugovor s nekom tvrtkom u Njemačkoj.

Ova mogućnost do sada je često nailazila na poteškoće zbog dugog čekanja na vizu u njemačkim konzularnim predstavništvima u zemljama zapadnog Balkana.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!