KORUPCIJA U BIH

Njemačka istražuje Dodika zbog 'muljaža' s Hypo bankom

15.11.2012 u 12:51

Bionic
Reading

Tužiteljstvo u Münchenu u Njemačkoj pokreće istragu u slučaju Hypo Alpe Adria banke u Banjaluci, Milorada Dodika i njegovog sina zbog više kaznenih djela, piše SEEbiz.eu

Kako navodi taj internetski portal, službeno je potvrđeno da su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i njegov sin Igor pod istragom njemačkog tužiteljstva zbog korupcijske sprege s Hypo bankom u Banjaluci, ali i zbog tajnog računa Igora Dodika u toj banci u Banjaluci na kojem je, prema imovinskoj kartici iz srpnja 2010. godine, imao oko 5,4 milijuna eura.  Njemačko pravosuđe, kako piše SEEbiz.eu, preuzelo je nadležnost nad ovim slučajem zbog odbijanja procesuiranja u Republici Srpskoj.

Milorada i Igora Dodika se tereti za više kaznenih djela, falsificiranja i lažnog prikazivanja podataka u financijskim i poslovnim izvještajima i prevare u gospodarskom poslovanju.

Iz izjava i priznanja službenika banke, kako se dodaje, nesporno proizlazi da su djela počinjena voljom uprave banke te da ona predstavljaju i kazneno djelo banke kao institucije.

Premda je pravosudni sustav u Bosni i Hercegovini po podnošenju prijave počeo rješavati ovaj slučaj, politički pritisci su uskoro zaustavili djelovanje pravosudnih i policijskih tijela u RS-u, piše sarajevsko Oslobođenje i dodaje da je Milorad Dodik utjecao na pravosuđe u RS-u, nakon čega je obustavljen proces u slučaju Dodik-Hypo.