MERKEL IZGUBILA FRANKFURT

Njemačka ima prvog gradonačelnika Židova od 1933!

02.04.2012 u 13:41

Bionic
Reading

Socijaldemokrat Peter Feldmann novi je gradonačelnik Frankfurta, pobijedivši kandidata CDU-a, stranke koja je najvećim njemačkim financijskim središtem vladala čak 17 godina. No Feldmann je ujedno Židov te prvi židovski gradonačelnik u Njemačkoj još od 1933. godine

Kako javlja Die Welt, Frankfurt je u prijevremenim izborima, nakon što se iz politike povukla dugogodišnja gradonačelnica Petra Roth (CDU), dobio novog gradonačelnika, 53-godišnjeg Petera Feldmanna.

Kandidat SPD-a je smatran autsajderom za kojeg nitko ne zna, a mediji su kao favorita tretirali ministra unutarnjih poslova pokrajine Hessen Borisa Rheina, kojeg je podržala i popularna Roth. Ipak, nakon prebrojavanja glasova postalo je jasno da je 680 tisuća stanovnika Frankfurta spremno za promjenu te je Feldmann osvojio 57 posto glasova i odnio jasnu pobjedu na favoriziranim Rheinom.

Tako je CDU izgubio još jedan veliki njemački grad, a Frankfurt se pridružuje Kölnu, Hamburgu, Münchenu i Berlinu kao grad kojim vladaju socijaldemokrati. Skromni Feldmann je iskreno priznao novinarima da 'takav rezultat nitko nije očekivao', pa ni on sam. S druge strane, Feldmann se svom snagom bacio u predizbornu kampanju te je 18 sati dnevno obilazio grad, posjetivši čak 16 tisuća domaćinstava, a uvijek je naglasak stavljao na socijalne teme, poput borbe protiv dječjeg siromaštva i domova za stare i nemoćne.

Feldmann, diplomirani ekonomist i politolog, specifičan je i po tome što pripada liberalnoj struji židovske vjere te je i 2007. bio jedan od osnivača Akcije židovskih socijaldemokrata (ASJ). To je prva židovska organizacija unutar SPD-a još od 1933, jednako kao što je on prvi Židov na čelu nekog njemačkog grada od iste godine. Feldmann je kao mladić proveo dvije godine u izraelskom kibucu, gdje se naučio vrtlarstvu, a kasnije je dugo bio direktor doma za starce. Peter Feldmann je najavio da će biti 'radni gradonačelnik' koji 'neće hodati po svečanim balovima', a sam će preuzeti vođenje gospodarske politike Frankfurta.

CDU je pak u šoku zbog gubitka Frankfurta. Analitičari smatraju da multikulturalnom Frankfurtu nije bio previše simpatičan kandidat Rhein, poznat kao strog političar koji drži do reda. Tako se nikome nije svidio njegov prijedlog da se poslodavcu prijavljuje nepristojno ponašanje navijača, što bi onda moglo dovesti do gubitka radnog mjesta. Također, nije pomoglo ni to što se CDU zalaže za kontroverzno povećanje frankfurtske zračne luke, čemu se velik dio građana protivi.