SASTANAK U ATENI

Njemačka i Grčka nadaju se dogovoru u EU-u o suzbijanju skokova cijena plina

27.10.2022 u 16:27

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u četvrtak kako vjeruje da države EU-a mogu pronaći rješenje za obuzdavanje skokova cijena plina, dok je Grčka pozvala ministre energetike EU-a da postignu dogovor o tom pitanju kada se sastanu sljedeći mjesec.

Energetska kriza – pogoršana time što je Rusija smanjila isporuke plina Europskoj uniji nakon zapadnih sankcija zbog rata Moskve protiv Ukrajine – prijeti recesijom u Europi dok se oporavlja od pandemije covida.

Ministri Europske unije muče se s dogovorom o načinu ograničenja cijena prirodnog plina i pomoći svojim građanima da se nose s inflacijom.

"Ima još posla za ministre energetike, posebno kada je riječ o izbjegavanju skokova cijena", rekao je Scholz nakon sastanka s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom u Ateni.

"Želimo zajednički srušiti cijene plina, naš je zajednički stav da to nije nešto vrlo apstraktno... i vjerujem da će se nešto naći. Ali to se ne radi samo pokretom ruke", rekao je.

Otprilike 15 država EU-a, uključujući Grčku, želi ograničenje cijena na razini cijele EU-a, navodeći kao razlog inflatorni pritisak koji su nedavni skokovi cijena plina pokrenuli na njihova gospodarstva.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, predvodi malu skupinu država koje se protive gornjim granicama cijena.

Micotakis je rekao da su zemlje EU-a već postigle napredak u tom pitanju i da bi bio "neuspjeh" ako ministri energetike na sastanku 24. studenoga ne donesu odluku hoće li od Bruxellesa zatražiti da predloži ograničenje.

"Ne želimo da se to pitanje vrati predsjednicima država i vlada na razini Vijeća EU-a. Želimo da se to riješi na razini ministara i može se riješiti na razini ministara", rekao je.

Njemački kancelar rekao je da je solidarnost jedini način da se prevlada energetska kriza.

Njemačka također gradi svoje kapacitete za ukapljeni prirodni plin (LNG) i njezini terminali moći će opskrbljivati ​​i europske susjede od 2023., dodao je.