potvrdio ministar

Njemačka će trajno stacionirati 4000 vojnika u Litvi

26.06.2023 u 12:26

Bionic
Reading

Njemački ministar obrane Boris Pistorius u ponedjeljak je najavio planove za trajno stacioniranje 4000 vojnika u Litvi, saveznici NATO-a, kako bi pomogli u osiguravanju istočnog krila Saveza.

'Njemačka je spremna trajno stacionirati snažnu brigadu u Litvi', rekao je Pistorius tijekom posjeta glavnom gradu Litve, Vilniusu. Dodao je kako će biti potrebno izgraditi objekte za smještaj trupa, prenosi DW.

Njemačka već predvodi borbenu skupinu NATO-a u Litvi, ojačani bataljun od nekih 1000 vojnika. U misiji u Litvi rotiraju se i hrvatski vojnici. Vilnius je više puta pozvao Berlin da pošalje borbene trupe u zemlju koja graniči s ruskom enklavom Kalinjingradom. Njemačka se u lipnju 2022. obvezala da će imati punu brigadu spremnu za obranu Litve u slučaju napada.

Međutim, do sada se Berlin opirao trajnom stacioniranju većine brigade u Litvi, inzistirajući na tome da se trupe mogu brzo rasporediti iz baza u Njemačkoj. Trenutno je samo zapovjedno mjesto brigade s oko 20 njemačkih vojnika u Rukli u Litvi. Ostali ostaju na raznim lokacijama u Njemačkoj.

  • +10
Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY