SAMO ZA DOMAĆE

Nizozemska zabranila kanabis za turiste!

27.04.2012 u 12:23

Bionic
Reading

Nizozemski sud podržao je zabranu ulaska stranih turista u popularne coffee shopove. Nizozemsko društvo tolerira lake droge, ali je aktualna konzervativna vlada odlučila stati na kraj turistima koji posjećuju državu isključivo zbog uživanja u narkoticima i stranim dilerima koji nezakonito prodaju drogu u vlastitim domovima

Zabrana ulaska turista u coffee shopove stupit će na snagu u svibnju u tri južne nizozemske pokrajine, a do kraja godine zabrana će se proširiti na cijelu zemlju. Skupina vlasnika coffee shopova uložila je žalbu na pokrajinskom sudu u Haagu, tvrdeći da se zabranom diskriminiraju stranci.

Nizozemci će i dalje moći uživati u coffee shopovima, a ulazak će im osigurati osobna iskaznica. Razmatra se i uvođenje posebne dozvole za ulazak, tzv. 'propusnice za travu'.

Michael Veling, glasnogovornik nizozemske Udruge prodavača kanabisa, tvrdi da će mu zabrana smanjiti prihode za 90 posto. 'To je dobar razlog za protivljenje zabrani. Osim toga, to će dovesti naše mušterije u veoma tešku poziciju – trebali bi se prijaviti za kupnju supstance koja je još uvijek ilegalna', kazao je Veiling.

U Nizozemskoj postoji oko 700 coffee shopova, u kojima su dekriminalizirani uzgoj i prodaja lakih droga. Policija u pravilu tolerira posjedovanje do pet grama kanabisa.

Gradonačelnik Amsterdama snažno se protivio zabrani na nacionalnoj razini jer kanabis u tamošnjim coffee shopovima konzumira svaki treći turist.

Vlasnici coffee shopova uložit će tužbu na Europskom sudu za ljudska prava smatrajući da Nizozemska ne smije diskriminirati ljude temeljem mjesta boravka.

Zabrana je dio borbe protiv narkotika koju provodi vladajuća koalicija na čelu sa konzervativcima, izabrana prije 18 mjeseci. U listopadu 2011, jače vrste kanabisa prebačene su na listu teških droga, što je primoralo vlasnike coffee shopova da uklone popularnije vrste narkotika sa svojih polica.

U studenom, grad Maastricht zabranio je ulazak u coffee shopove svim turistima osim onima iz Belgije i Njemačke, odakle dolazi većina stranih mušterija.