VRDOLJAK: ZAŠTITIT ĆEMO DRŽAVNI INTERES

Nizozemci raskinuli ugovor o gradnji broda s Brodosplitom

11.06.2014 u 14:47

Bionic
Reading

'Iskreno se nadam da do naplate neće doći, no u svakom slučaju ćemo napraviti sve da se zaštite državni interesi', rekao je ministar Vrdoljak govoreći o najavama da će nizozemski naručitelj zbog kašnjenja isporuke broda raskinuti ugovor s Brodosplitom te naplatiti 250 milijuna kuna jamstva od banke, a ona od države

Vrdoljak je u Jalžabetu podsjetio da je privatizacija brodogradilišta bila težak posao koji je riješila aktualna vlada, što se nije usudio napraviti nitko dvadeset godina.

'Brodogradilišta smo privatizirali, no sada je problem restrukturiranje. Privatni vlasnici koji su ih kupili uz pomoć države, koja je preuzela obveze ugovoru o kupoprodaji, moraju pretvoriti u profitabilne tvrtke brodogradilišta koja su u pravilu bila ogromni gubitaši. To je težak proces i nije jednostavno vlasnicima', ustvrdio je Vrdoljak.

Danas je, kako je dodao, posao Ministarstva da nadzire poštuju li se ugovori te nanosi li se šteta državi.

'I to se radi na tjednoj osnovi. Isto tako brinemo trebaju li novougovoreni brodovi jamstva, kako ćemo ih izdati da ne bi bila subvencije. Stalno se vode razgovori među ministarstvima financija i gospodarstva te HBOR-a zajedno s brodovlasnicima. Jedna od tema je i ova oko jamstava. Ako dođe do naplate, naći ćemo mehanizme da se državni proračun ne ošteti. Jednokratni incident ne bi trebao biti povod da se krene u lošem smjeru jer mi je glavni cilj da brodogradilišta uspiju te da u njima ostanu deseci tisuća zaposlenih i kooperanata', ustvrdio je Vrdoljak.

Nizozemska kompanija Jumbo Shipping, za koju je Brodosplit gradio brod za prijevoz teških tereta, raskinula je ugovor sa splitskim škverom.

U vrlo šturom odgovoru, iz Brodosplita su izvijestili kako je nizozemska tvrtka jednostrano raskinula ugovor za Novogradnju 473.

'Nakon otkazivanja ugovora, Brodosplit poduzima sve mjere potrebne za zaštitu svojih interesa. Suočili smo se s nužnošću pronalaženja rješenja povrata uplaćenih avansa, za što smo osigurali veliki dio, dok ćemo manji dio, vjerujemo, riješiti vrlo brzo i time dovesti u sigurnu zonu državne garancije za povrat avansa koje su 2011. bile izdane za potrebe ugovora za gradnju te novogradnje. Gradnja drugog broda se nastavlja redovnom dinamikom', odgovoreno je iz Brodosplitova odjela za odnose s javnošću.