propusnica za kafić

Nizozemci prosvjeduju protiv covid potvrda za ulazak u barove i restorane

25.09.2021 u 13:03

Bionic
Reading

Prosvjednici su se okupili u subotu u povorci protiv uvođenja "korone propusnice" u Nizozemskoj jer je dokaz o cijepljenju protiv covida-19 postao obavezan za ulazak u barove, restorane, kazališta i druga mjesta

Novi zahtjev da se pokaže propusnica ili nedavni negativni test na koronavirus vremenski se poklopio s ukidanjem gotovo svih mjera uvedenih zbog covida-19 u zemlji gdje je 72 posto stanovništva primilo barem jednu dozu cjepiva.

Iako će maske za lice i dalje biti obvezne u javnom prijevozu, učenici i nastavnici više neće morati nositi maske u školama, a ukinuto je i pravilo o udaljenosti od 1,5 metra u javnosti.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na prosvjedu u Haagu, sjedištu nizozemske vlade, i u povorci su prošli srdištem grada.

Većina Nizozemaca podržava uvođenje propusnice, ali to je izazvalo kritike iz ugostiteljskog sektora.

Više od 40 posto vlasnika barova i restorana ne planira tražiti od klijenata potvrdu o cijepljenju, objavila je nizozemska ugostiteljska udruga Horeca Nederland pozivajući se na anketu svojih članova.

U njemu se navodi da mnoge tvrtke taj zahtjev smatraju "političkim oruđem" usmjerenim na poticanje cijepljenja.

"Ne samo da je nemoguće provesti, već će i financijski naštetiti sektoru koji se tek počinje oporavljati", dodaje se u priopćenju udruge.

Odluka o uvođenju propusnice također je izazvala kritike iz vlade privremenog premijera Marka Ruttea.

"Završimo li u društvu u kojem se moramo bojati jedni drugih ako ne pokažemo dokaze, tada se zaista morate počešati po glavi i zapitati: Je li to smjer kojim želimo ići?", rekla je zamjenica ministra za gospodarska pitanja Mona Keijzer u intervjuu za novine.