NIVEA

Nivea i Savez društava Naša djeca Hrvatske na projektu Neka odrastanje bude dječja igra

16.09.2016 u 10:54

Bionic
Reading

• Predstavljeni prototipovi igračaka u sklopu nagradnog natječaja na nivea.hr • U sklopu projekta održana tribina o igri i igračkama za odgojno-obrazovne djelatnike i roditelje

Nivea je jučer u Etnografskom muzeju u Zagrebu predstavila ovogodišnji projekt društvene odgovornosti Neka odrastanje bude dječja igra koji provodi u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske te glavnu ovogodišnju temu - IGRAČKU.

Projekt Neka odrastanje bude dječja igra nastavlja se treću godinu zaredom, a ove godine Nivea je donirala 150.000 kuna Savezu društava Naša djeca Hrvatske za raznovrsne programe, aktivnosti i edukacije koje uključuju rad s djecom na temu igre i igračke. 'Veseli nas nastavak projekta s našim dugogodišnjim partnerom Savezom DND. Glavna misao vodilja ostaje nam i dalje ostvarivanje punih potencijala djece i mladih diljem Hrvatske kroz projekte koji im omogućuju da provode svoje slobodno vrijeme kroz njima najprirodniju aktivnost – igru. Ove godine bazirali smo projekt na igračkama kao ključnim dodacima u igri, stoga smo u suradnji s četiri dizajnerice pripremili i jedan lijep natječaj u kojem ćemo uz pomoć javnosti odabrati najbolji prijedlog igračke te ju u konačnici i producirati', izjavila je Nela Zadro, direktorica marketinga Beiersdorf Hrvatska.

'Savez društava Naša djeca Hrvatske ponosni je partner na ovom projektu. Raduje nas da se igramo i zajedno odrastamo kroz projekt nastojeći ga učiniti što boljim i potaknuti što više roditelja i djece da provode svoje slobodno vrijeme kroz igru. Zahvalni smo što smo i ove godine nastavili s edukacijom volontera Društava naša djeca koja se pokazala iznimno važnom i vrijednom aktivnošću volonterskog rada s djecom i za djecu', istaknula je predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, prof. dr. sc.Aida Salihagić Kadić


Na predstavljanju projekta prototipove igračaka s kojima će sudjelovati na nagradnom natječaju u sklopu projekta predstavile su dizajnerice Slavica Farkaš, Tea Janković, Iva Risek i Adriana Pavelić. Na mrežnim stranicama nivea.hr/djecja-igra predstavljeni su ideja, dizajn i funkcija svake igračke, a potrošači putem prijavnog obrasca mogu glasovati za najbolje rješenje. Pobjednički prototip bit će predstavljen na posebnoj izložbi igračaka u studenom, a producirat će se u limitiranom izdanju. Pobjednička igračka koristit će se u edukativne svrhe s ciljem promicanja igre i igračke dijelom odrastanja svakog djeteta.

U sklopu predstavljanja projekta održana je i tribina o igri i igračkama, a koliko su igra i igračka važne za psihofizički razvoj djece istaknuli su stručnjaci s područja psihologije, pedagogije i kulture. Likovni umjetnik i ilustrator Ivan Vitez, psihologinja i praktičarka terapije igrom dipl. psih. Sanja Ivanušević Grgas i predsjednica OMEP Hrvatska (podružnica Svjetske organizacije za predškolski odgoj) Adrijana Višnjić Jevtić sudjelovali su na tribini u sklopu projekta namijenjenoj odgojno-obrazovnim djelatnicima u vrtićima, školama, fakultetima, socijalnim i zdravstvenim ustanovama, studentima, volonterima te svima koji igru i igračku koriste kao metodu rada s djecom ili kao kulturološki fenomen. Upravo je velik broj prijavljenih koji su došli na tribinu pokazao koliko je tema zanimljiva i važna u profesionalnom svijetu i radu s djecom.


O projektu Neka odrastanje bude dječja igra

NIVEA je 2014. pokrenula projekt društvene odgovornosti Neka odrastanje bude dječja igra kako bi naglasila važnost igre za dječji razvoj i dala svoj doprinos u stvaranju boljih uvjeta za odrastanje djece i mladih diljem Hrvatske. Projekt je dio globalne inicijative NIVEA - stalo nam je do obitelji kojom Nivea pruža podršku obiteljima pomažući djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala. U prvoj godini projekta uređeno je i opremljeno 10 igraonica i prostora Društava Naša djeca te prikupljeno i publicirano više od 600 originalnih dječjih poruka odraslima. U drugoj godini provedbe projekta educirano je 50 volontera za kreativne radionice s djecom iz Društava Naša djeca, koji su proveli 36 radionica s djecom i roditeljima u više od 20 gradova i općina. Izrađen je i poseban priručnik s igrama za djecu, voditelje, mentore, odgojitelje, nastavnike, volontere i roditelje te održan Dan igara u više od 40 gradova i općina diljem Hrvatske.

U sklopu ovogodišnjeg projekta, edukaciju je prošlo 50 volontera Društava Naša djeca s područja cijele Hrvatske kroz tri programa - dva likovno-kreativna i jedan dramsko-lutkarski seminar. Likovno – kreativne radionice održale su dugogodišnje stručne suradnice Saveza DND, Mirjana Kranželić, samostalna likovna umjetnica i Goranka Vlahović, modna dizajnerica i kostimografkinja. Ksenija Rožman, prof. hrvatskog jezika i dramska pedagoginja i Zvjezdana Balija, odgojiteljica i lutkarica bile su zadužene za dramsko-lutkarske radionice. Sudionici edukacija izradili su preko 120 različitih igračaka te održali jednu dramsku i jednu lutkarsku prezentacija. Kao rezultat ovih kreativnih seminara, uslijedit će besplatne radionice za roditelje i djecu diljem Hrvatske tijekom rujna i listopada na kojima će im volonteri prenijeti svoja znanja i nove vještine kako bi u obiteljskom okruženju poticali djecu i odrasle na zajedničko druženje i kreativno stvaralaštvo kroz igru.


O Savezu društava Naša djeca Hrvatske

Savez društava Naša djeca Hrvatske je nevladina i neprofitna udruga građana koja od 1950. okuplja, potiče i pruža pomoć osnovnim Društvima Naša djeca (DND) koja djeluju u gradovima i općinama diljem Hrvatske u akcijama i aktivnostima s djecom i za djecu. U Hrvatskoj trenutačno djeluje 96 Društava Naša djeca koja rade na promociji i zagovaranju za dječja prava, provode raznovrsne i besplatne aktivnosti s djecom i za djecu te pružaju pomoć i podršku djeci i roditeljima u razvoju i odgoju djece.

Više o projektu Neka odrastanje bude dječja igra saznajte na https://www.nivea.hr/nivea-noviteti/djecja-igra
Facebook - www.facebook.com/NIVEAHrvatska