BOŽO LJUBIĆ UPOZORAVA NA RASPAD

'Nitko ne želi da se preko BiH upali fitilj, i unutra i vani ima podosta piromana'

29.01.2018 u 14:03

Bionic
Reading

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić, koji je i saborski zastupnik, ocijenio je u ponedjeljak u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista kako bošnjačka politika dominacije vodi Bosnu i Hercegovinu prema raspadu

'Čini se, i sve je više argumenata koji to potvrđuju, da bošnjačke političke elite prihvaćaju Bosnu i Hercegovinu tek kao ime, odnosno zbir ili okvir za dva podržavljena entiteta, kao kvazi konfederacija sve dotle dok ostvaruju dominaciju u Federaciji. Tragično je da ne vide da ova politika zakonomjerno vodi ka nestabilnosti i disoluciji države', rekao je Ljubić.

On je ustvrdio se pokušaj dominacije najviše očituje u protivljenju promjena Izbornog zakona BiH koji bi omogućio Hrvatima da samostalno biraju svoje predstavnike u nacionalno koncipirane institucije. Upozorio je da BiH prijeti najozbiljnija kriza ukoliko izostane dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva.

'Mislim da nitko ne želi da se preko Bosne i Hercegovine upali fitilj, posebice što i unutra i vani ima podosta piromana', rekao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.

Izrazio je umjereni optimizam da će međunarodni sponzori, koji posreduju u razgovorima zatvorenim za javnost s bošnjačkim i hrvatskim strankama, ipak na kraju postići dogovor. Po njegovim riječima, odgovor za izmjene Izbornog zakona vezano uz način izbora izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda nalazi se u presudi Ustavnoga suda BiH. Ljubić je također kritizirao pokušaje njezinog relativiziranja.

  • +10
Hrvatski narodni sabor BiH Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkić

Po toj presudi su osporene odredbe Izbornog zakona koje su omogućavale nesrazmjeran izbor izaslanika iz pojedinih županija za Dom naroda. Po tim odredbama bilo je moguće da Bosansko-podrinjska županija, u kojoj žive 24 Hrvata, i Posavska županija, u kojoj živi 36.000 Hrvata, biraju po jednog od 17 izaslanika za Dom naroda. Na taj su način bošnjačke stranke bile u mogućnosti izabrati izvršnu vlast u Federaciji BiH a da u njoj ne sudjeluje nijedna hrvatska stranka koja je pobijedila na izborima među Hrvatima.

Upitan da komentira najave Europske komisije da će u Strategiji o proširenju Bosnu i Hercegovinu pozicionirati zajedno s Kosovom na začelju procesa pristupanja, Ljubić je istaknuo kako je takvo stajalište utemeljeno. Pozvao je na promjene Ustava i Izbornog zakona kako bi se uspostavila unutarnja ravnoteža i međusobno povjerenje između tri konstitutivna naroda, a što bi, po njemu, ubrzalo približavanje zemlje prema EU.