PREDSJEDNIK HDZ BiH:

'Nitko ne može ukinuti Republiku Srpsku!'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.12.2008 13:09
  • Objavljeno 09.12.2008 u 11:18
dodik i čović

dodik i čović

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

'Republika Srpska je plod Daytona i ne postoji nitko tko je može ukinuti ili smanjiti joj granice', rekao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u intervju banjalučkim Nezavisnim novinama

MOSTAR - 'Dok god Srbi žele imati uređenje kakvo imaju, ne postoji Hrvat ili Bošnjak koji može uraditi nešto suprotno tome. Sve ovo što mi pričamo o ustavnoj reformi ima smisla samo ako će naše prijedloge podržati dvije trećine Srba, Hrvata i Bošnjaka. RS je plod Daytona i ne postoji nitko tko je može ukinuti ili smanjiti joj granice', rekao je Čović.

'U Prudu je dogovoreno šest točaka i jedna od njih je bila i rješenje ustavne problematike BiH. Dogovorili smo da amandmanski promijenimo, odnosno popravimo sadašnji ustav. Govorili smo o podjeli odgovornosti i nadležnosti triju razina vlasti, lokalne, srednje i državne. Isto tako smo govorili i o funkcioniranju vlasti, te smo odlučili popraviti ovo što trenutno imamo, a ne korjenito ga mijenjati. Ustavno pitanje srednje razine vlasti će se također riješiti iako nije bilo govora o zemljovidima. Dakle, u konačnici ćemo dobiti korjenito promijenjen i potpuno novi ustav, samo što ćemo ga putem amandmana mijenjati postupno. Idemo korak po korak. Tako ćemo riješiti i pitanje jednakopravnosti Hrvata u BiH', kazao je Čović.

Upitan znači li to da odustaje od stajališta HDZ BiH da BiH treba biti država sastavljena od tri federalne jedinice koje bi bile formirane po, između ostaloga, i etničkom kriteriju, te Sarajevom kao distriktom, Čović odgovara niječno.

'Apsolutno ne! Mi ostajemo pri svom stajalištu da bi BiH sastavljena od tri federalne jedinice te distriktom Sarajevo bila najidealnije rješenje za sva tri naroda. Uostalom, to smo precizno kazali još prije godinu i pol dana'.

Dodik je, prema Čovićevim riječima, na sastanku u Prudu jasno pitao mogu li se dogovoriti o ključnim stvarima.

'Tihić, Dodik i ja smo postigli donju razinu suglasnosti o budućem uređenju zemlje. Uopće se nismo zarobili u okove isključivosti. Nitko od nas trojice nije rekao da mora biti ovako ili onako. Isto smo se tako dogovorili da tek dalje idemo razgovorati i to smo si dali za zadatak. Nismo uopće govorili o granicama. To je nešto što će se zadnje raditi. Što se tiče HDZ BiH, mi nismo opterećeni tim pitanjem. Dodik je i Tihića i mene jasno pitao o budućem statusu RS i ja sam odgovorio da uopće nisam time opterećen. Dok god Srbi žele imati uređenje kakvo imaju ne postoji Hrvat ili Bošnjak koji može uraditi nešto suprotno tome. Sve ovo što mi pričamo o ustavnoj reformi ima smisla samo ako će naše prijedloge podržati dvije trećine Srba, Hrvata i Bošnjaka. Po nekoj svojoj viziji ja mogu praviti prelijepu BiH, no ako je ona neprihvatljiva jednom od tri naroda onda je ta moja vizija besmislena. RS je plod Daytona i ne postoji nitko tko je može ukinuti ili smanjiti joj granice', izjavio je Čović.

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi