NIŠTA OD SPAJANJA PROSVJEDA

'Nisu dobrodošli oni koji se tuku s policijom'

25.02.2011 u 13:39

Bionic
Reading

Iako se na sinoćnjem prosvjedu u organizaciji mladog aktivista Ivana Pernara izvikivalo i 'Subota, subota!' i 'Purda, Purda!', aludirajući na prosvjed branitelja, seljaka i ribara na središnjem zagrebačkom trgu, prema svemu sudeći, spajanja tih dvaju prosvjeda neće biti

'Mi ne želimo u društvo nikoga tko poziva na nasilje i tko se tuče s policijom. Podržavamo one koji demokratskim metodama artikuliraju poruke', rekao je za tportal Željko Sačić jedan od organizatora subotnjeg prosvjeda

Naglašava da su hrvatski branitelji vidjeli kako izgleda krv i znoj, uostalom, dodao je, među policajcima na koje su jučer Pernarovi Facebook prosvjednici jurišali ima i njihovih suboraca.

'To je suludo, mi ćemo oštrom retorikom pokazati političkim elitama da moraju mijenjati politiku', rekao je Sačić i naglasio da na prosvjedu neće dozvoliti nikakve upade i provokacije te da će, osim policije i zaštitarske službe, na mir paziti i redari iz redova branitelja.

Umirovljeni brigadir poručio je Facebook prosvjednicima 'da mladenačku energiju i bunt probaju artikulirati kroz prihvatljive, mirne metode te da se poruka može poslati na miran način'.

Iz Pernarovog Saveza za promjene poručuju da će se pridružiti svakom prosvjedu koji za cilj ima rušenje Vlade. 'Ako je braniteljskom prosvjedu cilj rušenje Vlade, onda ćemo doći. No oni se za sada o tome nisu izjasnili', poručuju iz Saveza za promjene.

Matijašević se ipak neće pojaviti

Iako je Ozren Matijašević predsjednik Hrvatske udruge sindikata, trebao biti jedan od govornika na subotnjem prosvjedu, on se dan prije ipak predomislio.

'Tijek događaja ovoga tjedna koji su doveli do nesuglasica, razilaženja u stavovima te neželjenih političkih konotacija vezanih uz etiketiranje suprotstavljenih grupacija braniteljske populacije ukazuje na nepostojanje zajedničke platforme solidarnosti među najzaslužnijima za mir i slobodu koje uživamo, a koji s pravom od države očekuju zaštitu nepravedno progonjenog branitelja, gospodina Purde, i nepravde koja se time nanosi svim braniteljima. U takvim okolnostima podjela među braniteljskim udrugama svojim sudjelovanjem u prosvjedu bi mogla dovesti do neželjenog i neutemeljenog svrstavanja moje osobe u ovu ili onu grupaciju', stoji u Matijaševićevom priopćenju.