prošlo više od dvije godine

Ništa od uštede i racionalizacije Vlade: Osim Malenice još četvero ministara ostavilo pomoćnike

26.11.2021 u 09:48

Bionic
Reading

Vlada ni nakon više od dvije godine, otkako je ukinula mjesto pomoćnika ministra, nije uspjela provesti izmjene zakona kojima su najavljivali manju, jeftiniju i učinkovitiju vladu, piše u petak Jutarnji list

U srpnju 2019. godine vlada je izmijenila Zakon o sustavu državne uprave i najavila velike uštede time što je ukinula mjesto pomoćnika ministra, a na čelo uprava u ministarstvima imenovala ravnatelje koji imaju status državnih službenika i namještenika.

Uz to, potez je trebao profesionalizirati ministarstava jer bi umjesto političara uprave vodili stručnjaci izabrani na javnom natječaju.

Već su prvi rezultati pokazali da uštede nema jer se umjesto 88 pomoćnika ministara tražilo čak 97 ravnatelja. Osim toga, zbog povećanja koeficijenta državnim službenicima i namještenicima ravnatelji su u startu imali 600 kuna bruto veću plaću nego pomoćnici ministara, što je na godišnjoj razini oko 700.000 kuna više za njihove plaće.

Uz sve to, vlada Andreja Plenkovića ni nakon više od dvije godine nije uspjela provesti zakon koji je najavljivao manju, jeftiniju i učinkovitiju vladu.

U Ministarstvu pravosuđa i uprave, koje je pripremilo novi zakon, još radi pomoćnica ministra, i to na čelu Uprave za kazneno pravo, ali to nije jedini slučaj.

"Prema informacijama Ministarstva pravosuđa i uprave, u pet ministarstava dužnost obavlja sedam pomoćnika ministra. U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike dužnost obavlja jedan pomoćnik, kao i u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te u Ministarstvu pravosuđa i uprave. Dva pomoćnika su na dužnosti u Ministarstvu unutarnjih poslova te Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije", odgovorili su u Ministarstvu pravosuđa i uprave na upit koliko je još ministara svoje prve suradnike ostavilo u statusu pomoćnika ministara.