HAAG MU ODBIO ZAHTJEV

Ništa od odbacivanja optužnice protiv Karadžića

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 08.07.2009 16:54
  • Objavljeno 08.07.2009 u 16:51
Radovan Karadžić

Radovan Karadžić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu je odbacio zahtjev bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića za obustavom postupka i odbacivanjem optužnice koji je Karadžić temeljio na tvrdnji da je s bivšim američkim dužnosnikom Richardom Holbrookeom prije 13 godina postigao dogovor o imunitetu od haaškog progona

Sudsko vijeće je odluku temeljilo na ocjeni da Karadžić nije dokazao da je Holbrooke imao ikakve ovlasti postizati dogovore u ime ICTY-ja, koje bi mu dodijelilo Vijeće sigurnosti UN-a ili Haaški sud, te se stoga nije ni upuštalo u pitanje stvarnog postojanja dogovora Karadžić-Holbrooke oko imuniteta.

Od uhićenja u Beogradu 21. srpnja 2008., Radovan Karadžić neprekidno tvrdi kako mu je američki pregovarač Richard Holbrooke 1996. obećao da će izbjeći suđenje na ICTY-ju ako se povuče iz javnoga života.

Karadžić je 25. svibnja zatražio odbacivanje optužnice tvrdeći da može dobiti 15 svjedočanstava o postojanju dogovora. Holbrooke niječe postojanje bilo kakvog dogovora o imunitetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi