NAKON PRESUDE VRHOVNOG SUDA

Ništa od stampeda: U svibnju na sudove došlo tek oko tisuću tužbi za 'švicarce'

09.06.2019 u 12:01

Bionic
Reading

Prema podacima Ministarstva pravosuđa, u 2019. godini općinski sudovi su ukupno zaprimili 2.466 novih predmeta za ništetnost nekog od obveznog odnosa, a u kojima je tuženik banaka. Nakon objave presude Vrhovnog suda prema kojoj pravo na tužbu imaju i oni korisnici kredita koji su ga konvertirali u euro, broj tužbi je porastao, ali ne onoliko dramatično koliko se očekivalo

U emisiji Točka na tjedan televizije N1 po prvi puta objavljeni su podaci o tužbama po mjesecima u 2019.

U siječnju je na sudove stiglo 150 tužbi protiv banaka za ništetnost, u veljači – 126, u ožujku 154, u travnju kreće povećanje – 269 tužbi, a u svibnju, nakon objave presude Vrhovnog suda, - 1.117 tužbi. U prvih pet dana lipnja, pak, stiglo je 650 novih predmeta u kojima je tuženik banaka, a radi se o ništetnosti nekog od obveznog odnosa.

Rok za tužbu protiv banaka za preplaćene kamate, temeljem kolektivne tužbe koju je Udruga Franak dobila protiv banaka, istječe u četvrtak 13. lipnja.

  • +6
Konferencija za medije udruge Franak ispred Vrhovnog suda Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Odvjetnica Nicole Kwiatkowski gostovala je u Točki na tjedan i pokušala objasniti mali broj tužbi time da je dio korisnika kredite otplatio, a veći dio njih strahuje od visokih sudskih troškova.

'Prva prepreka je sudska pristojba', rekla je Kwiatkowski, dodavši da se radi o tisućama kuna troškova samo za sudske pristojbe. 'Svaki sudski postupak je rizik i to djeluje demotivirajuće na stranke', kazala je.