PING-PONG MESIĆA I SANADERA

Ništa od izvanredne sjednice Vlade

16.02.2009 u 19:22

Bionic
Reading

Premijer Sanader izjavio je da nema potrebe za izvanrednom sjednicom Vlade zbog gospodarske krize. Time je demantirao tvrdnje predsjednika Mesića koji je nekoliko sati prije poručio da je postignut dogovor Pantovčaka i Banskih dvora o izvanrednoj sjednici

'Nema nikakvog dogovora o izvanrednoj sjednici Vlade i nema potrebe za njom jer Vlada na svakoj sjednici donosi mjere u prilog standarda građana i hrvatskoga gospodarstva', izjavio je premijer Ivo Sanader u ponedjeljak.

'U Vladu nije stigao nikakav službeni prijedlog za sazivanjem sjednice iz Ureda predsjednika. Ako dođe takva inicijativa, ozbiljno ćemo je razmotriti', poručio je Sanader  te napomenuo kako ovaj tjedan neće biti redovite sjednice Vlade jer on ide na službeni put u Tursku i Francusku. Mesić je ubrzo uzvratio. Za posjeta sisačkoj bolnici poručio je: 'Ne mogu ja sazvati sjednicu Vlade, ali mogu se dogovoriti s premijerom da je on sazove. O tome sam razgovarao sa Sanaderom, a ako se on ne sjeća, ovom ga prilikom podsjećam.'

U Mesićevu uredu bili su iznenađeni premijerovom izjavom budući da su Mesić i Sanader o tome razgovarali još prije dva tjedna, a na taj se razgovor sada Mesić i poziva. Navodno su u Uredu smatrali da nije potrebno i formalno zatražiti održavanje sjednice jer su držali da je dogovor postignut. Spekulira se i da premijer očito smatra kako situacija nije dovoljno dramatična da bi poslušao zahtjev predsjednika Mesića i pokušao pronaći mjere koje bi Hrvatskoj pomogle. Najavljujući tu sjednicu za koju se sada ne zna je li dogovorena, Mesić je ustvrdio da samo još nije dogovoren datum. Sanader je, pak, u svojem obraćanju novinarima, govoreći o brizi za položaj građana, ustvrdio kako nije posao premijera nagovarati bankare da ne dižu kamate, ali on i to radi zbog brige o standardu građana.

Također je kazao da Predsjedništvo HDZ-a u potpunosti podupire Hrvatsku narodnu banku i politiku stabilnosti tečaja kune, piše Slobodna Dalmacija.