OBAMA O POKOLJU U NEWTOWNU

'Nismo učinili dovoljno. Ovo više nećemo tolerirati'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.12.2012 09:39
  • Objavljeno 17.12.2012 u 08:42
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je tijekom bdijenja i molitve za poginule učenike i djelatnike osnovne škole u gradu Newtownu u Connecticutu, ocijenio da Amerika nije učinila dovoljno u zaštiti života svoje djece te obećao da će u idućim tjednima poduzeti mjere za smanjenje nasilja u zemlji.

‘Ovo više ne možemo tolerirati. Ovakve tragedije moraju prestati, a kako bi prestale, moramo se promijeniti’, rekao je Obama.

Najavio da će u sljedećim tjednima uz pomoć pravnika, stručnjaka za mentalno zdravlje, roditelja i nastavnika, usmjeriti napore svoga ureda kako bi se spriječile tragedije kao što je ona u Newtownu.

‘Kakav izbor imamo? Ne možemo prihvatiti događaje poput ovoga kao rutinske’, rekao je Obama.

Okupljeni na bdijenju i ekumenskoj molitvi u školskoj dvorani, prisutni su plakali kad je Obama čitao imena dvadesetero djece i šestero odraslih koji su poginuli u suludoj pucnjavi u školi Sandy Hook u petak.

‘Mi snosimo odgovornost za svako dijete... Naša je prva zadaća i prvi posao briga za našu djecu. Ako to ne učinimo kako treba, ništa nismo učinili kako treba. Sigurno možemo bolje od ovoga’, rekao je Obama u prepunoj školskoj dvorani.

Kazao je kako je posve svjestan da puke riječi ne mogu dotaći dubine tuge niti izliječiti ranjena srca.

Obama je govorio i o djelatnicima škole Sandy Hook koji su poginuli u petak. Hvalivši njihovu hrabrost, rekao je kako su oni reagirali ‘onako kako se svi mi nadamo da bismo i sami učinili u takvim zastrašujućim okolnostima - s hrabrošću i ljubavlju, dajući živote za zaštitu povjerene djece’.

U petak je 20-godišnji Adam Lanza naoružan provalio u osnovnu školu Sandy Hook u Newtownu i tamo ubio šest žena, te 12 djevojčica i osam dječaka u dobi o šest i sedam godina, nakon čega je počinio samoubojstvo.

Policija je u nedjelju potvrdila da je on počinitelj masakra.

Prije nego što je krenuo u svoj sumanuti krvavi pohod ubio je svoju majku u njihovoj kući. U napadu je koristio poluautomatsku pušku iz koje je ispalio ‘stotine metaka’, rekao je poručnik Paul Vance, glasnogovornik policije u Connecticutu.

On je rekao da je policija pronašla i nekoliko spremnika za pušku sa po 30 metaka, dva pištolja i sačmaricu u njegovom automobilu parkiranom pokraj škole.

Obama poručuje građanima Newtowna da nisu sami

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!