MILANOVIĆ O PADU BDP-A

'Nismo ništa obećali, gospodarstvo je bilo napuhano'

30.08.2014 u 19:18

Bionic
Reading

Dugotrajna recesija u Hrvatskoj posljedica je dugogodišnje ekonomske politike koja se temeljila na stanogradnji i potrošnji uvozne robe stranim kreditima, a sadašnji trendovi nisu loši i trebali bi dovesti do preokreta i rasta BDP-a, izjavio je u subotu u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović

'Nismo ništa obećali. Hrvatsko je gospodarstvo bilo napuhano na stanogradnji i osobnoj potrošnji. Sada se vidi da ti stanovi nisu baš najpotrebniji, da ih je teško prodati. Sada se ta dva elementa u strukturi BDP-a nažalost najteže i najsporije oporavljaju, a sve ostalo u stvari raste i trendovi nisu loši. Dakle, između izvoza i štancanja tisuća i tisuća stanova po previsokim cijenama biram izvoz i tu Hrvatska definitivno napreduje iz mjeseca u mjesec i vjerujemo da će se ti trendovi nastaviti i u sljedećoj godini i dovesti do preokreta, da ćemo imati pravi rast BDP-a', rekao je Milanović.


Premijer, koji sudjeluje u subotu popodne na izvanrednom summitu u Bruxellesu na kojem čelnici trebaju izabrati novog predsjednika Europskog vijeća te visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, bio je zamoljen komentirati pad BDP-a u Hrvatskoj 11. kvartal zaredom.

Milanović je istaknuo da će Hrvatska u sljedećih deset godina trebati tražiti nove motore rasta - izvoz, turizam, brodogradnju i da se rast nikad više ne smije temeljiti na bezgraničnoj izgradnji stanova i osobnoj potrošnji na stranim kreditima kojima se kupuje strana roba.

'Na tome je Hrvatska sve one godine za vrijeme prethodnih vlada prividno rasla', rekao je Milanović.

Upitan planira li promjene u vladi, premijer je odgovorio da je bilo promjena u posljednjih pola godine.

'Tu nema čarobnog recepta i ako itko misli da jedna ili dvije osobe mogu učiniti golemu razliku u pola godine, po meni je to opsjenar, a takav Hrvatskoj ne treba', rekao je Milanović.