VLADA ODBACUJE OPTUŽBE

'Nismo manipulirali s dokumentima!'

02.07.2011 u 17:37

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković odbacio je u subotu tvrdnje da je vlada manipulirala pregovaračkim dokumentima i ustvrdio da je, upravo suprotno, objavom na internetu predočila javnosti glavne dokumente koje je Hrvatska usvajala tijekom šestogodišnjih pregovora

'Nema nikakve manipulacije, nikakvih friziranja informacija. Dokumenti objavljeni na internetskim stranicama identični su dokumentima koje je vlada usvajala tijekom pregovora', izjavio je Plenković na konferenciji za novinare u MVPEI-u.

Ističući kako će svi uvjeti pristupanja Hrvatske EU-u biti poznati tek u pristupnom ugovoru, Plenković je istaknuo kako je vlada već sada objavila više dokumenata nego što su to učinile neke novopridošle članice, primjerice dodatke na pregovaračka stajališta.

Ponovio je kako je na vladinim internetskim stranicama objavljeno 139 dokumenata o 35 pregovaračkih poglavlja i istaknuo da je riječ o dokumentima koje je vlada mogla objaviti, za razliku od dokumenata u vlasništvu država članica za čije se objavljivanje treba obratiti europskim institucijama.

Plenković je najavio da će se vlada isto postupiti i s pristupnim ugovorom, za koji očekuje da bi mogao biti izrađen krajem studenoga ili početkom prosinca, kako bi ga hrvatski birači mogli vidjeti prije glasovanja na referendumu.

Na upit zašto nisu objavljena pregovaračka mjerila, Plenković je rekao da ona nisu nikakva tajna i da se u objavljenim izvješćima o ispunjavanju obveza navodi sve što je vlada učinila na svakom od ukupno 138 mjerila, koliko ih je bilo zajedno s podmjerilima u poglavlju o pravosuđu i ljudskim pravima.

Plenković se suglasio s primjedbama da su dokumenti pisani specijalističkim, pravnim jezikom koji nije posve razumljiv građanima i istaknuo da je vlada već počela s prilagođenom kampanjom informiranja javnosti, koja će se nastaviti izradom letaka o pojedinostima pregovora, poput prijelaznih razdoblja ili izuzeća u pojedinim poglavljima.

'Hrvatska je u svim poglavljima dobila ono što su ostvarile i članice prije nas, a u nekima i više', zaključio je državni tajnik Plenković.