HOLY O TERMOELEKTRANI

'Nisam demantirala Milanovića i Čačića'

06.04.2012 u 20:43

Bionic
Reading

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy ocijenila je danas kako zbog administrativne procedure nije realno očekivati da će gradnja Termoelektrane Plomin početi prije 2014. što ne znači da se ove godine neće početi s pripremom projekta.

'To (gradnju) nije realno očekivati prije 2014. Jer nakon što damo rješenje, nužno je objediniti uvjete. To je postupak, pa tek onda ide izdavanje lokacijske dozvole. Tijekom ove godine uopće nije moguće realizirati birokratsku proceduru', izjavila je Holy u razgovoru za radiopostaju Soundset Plavi.

Dodala je kako nema potrebe za žurbom te da treba inzistirati na kvalitetnoj pripremi projekta.

Nakon što su neki mediji tu ministričinu izjavu interpretirali kao da je demantirala premijera Zorana Milanovića i potpredsjednika vlade Radimira Čačića, koji su najavili da će se s energetskim projektom Plomin 3 krenuti do kraja ove godine, odnosno da će se natječaj za taj projekt pokrenuti do ljeta, Holy je u izjavi za Hinu to zanijekala.

'Riječ je o prilično slobodnoj interpretaciji. Nisam ja nikoga demantirala, samo sam rekla kako je teško vjerovati da ove godine može doći do fizičke realizacije termoelektrane Plomin', ističe Holy.

Ona osobno, kaže, ne zna hoće li se do ljeta pokrenuti natječaj, kako je najavio potpredsjednik Čačić, ali je 'teško vjerovati da će se početi s gradnjom dok nije dovršen cijeli niz administrativnih postupaka'.

Samo što se tiče studije utjecaja na okoliš ostalo je još niz otvorenih pitanja - od prekogranične procjene utjecaja na okoliš do priključenja termoelektrane na dalekovod.

Tijekom ove godine, smatra ministrica, realno je očekivati davanje suglasnosti o prihvatljivosti projekta za okoliš i izdavanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša. Nakon toga slijede postupci izdavanja lokacijske i građevinske dozvole, koji više nisu vezani za njezin resor, ali s obzirom na dosadašnju praksu, nije realno očekivati da bi bili dovršeni do kraja 2013., zaključila je.