SANADEROVA PROZIVKA

'Nisam čuo kako bi SDP riješio energetsku krizu'

09.01.2009 u 16:28

Bionic
Reading

Premijer Ivo Sanader ponovio je u petak da je zatražio od nadležnih institucija i tvrtki da ubrzaju aktivnosti vezano uz alternativne dobavne pravce i mogući interventni uvoz prirodnog plina. I SDP i ostale stranke, bilo da su u vladajućoj koaliciji ili oporbi, pozvane su da daju svoje mišljenje. Ja još uvijek nisam čuo kako bi SDP riješio energetsku krizu

'Ono što ja tražim od nadležnih institucija i tvrtki ...je da se ubrzaju sveaktivnosti vezane uz alternativne dobavne pravce kao i uz mogući interventniuvoz i na tome ćemo raditi, a ja ću osobno pratiti situaciju', rekao je Sanaderna konferenciji za novinare nakon sastanka s Josephom Daulom, predsjednikomKluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu.

Hrvatska ima dovoljno plina za oko tri tjedna i u ovom trenutku nije uopasnosti, ali je situacija ozbiljna, ponovio je premijer.

Također je istaknuo da Hrvatska nije odgovorna za plinsku krizu niti jeodgovorna bilo koja europska zemlja. EU radi sve da se riješi rusko-ukrajinskispor oko plina.

'Očekujemo da će posredovanje Bruxellesa u rješavanju spora Rusije iUkrajine dovesti do obnove isporuka plina Europi', rekao je Sanader.

Daul je izjavio da je plinska kriza posljedica nestabilnosti unutar Ukrajinei odnosa između Ukrajine i Rusije te da je važno pokušati riješiti taj problemšto je brže moguće.

Treba ga riješiti u idućih osam dana kako bi se tlak u plinovodima dovoljnopodigao da bi se opskrba plinom mogla ponovno uspostaviti, a nakon toga jepotrebno uvesti zajedničku energetsku politiku EU-a, smatra Daul.

'To nas dovodi do zaključka da je problem u bilateralnim ugovorima koje susklopile pojedine europske države s Rusijom, odnosno s (ruskim plinskim divom)Gazpromom, a da ne postoji jedan krovni energetski ugovor koji je na raziniEU-a', rekao je Daul.

Govoreći o prijedlogu energetske strategije Hrvatske, Sanader je svehrvatske stranke pozvao da sudjeluju u javnoj raspravi o tom dokumentu i dajusvoje mišljenje o njoj prije nego što Vlada usvoji njezin konačni nacrt i uputije u Sabor.

'I SDP i ostale stranke, bilo da su u vladajućoj koaliciji ili oporbi,pozvane su da daju svoje mišljenje. Ja još uvijek nisam čuo koje je mišljenjeSDP-a. Jedino što sam čuo je da to ne valja, ali što oni nude to nismo čuli, avjerojatno nećemo ni čuti', kazao je Sanader