PUHOVSKI ZA BLIC

Nikolića će hladno dočekati u Zagrebu

22.05.2012 u 10:32

Bionic
Reading

Izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije pogoršat će odnose s Hrvatskom, ali i cijelom regijom, smatra Žarko Puhovski

Puhovski je u intervjuu za Blic rekao da je iznenađen rezultatom izbora za predsjednika Srbije jer je bio uvjeren da će pobijediti Boris Tadić, kako su i pokazivala istraživanja javnog mnijenja.

Govoreći o budućim odnosima Srbije i Hrvatske, s obzirom na novonastalu situaciju, Žarko Puhovski je na pitanje može li zamisliti dolazak Nikolića u Hrvatsku rekao da ne može zamisliti da on ne dođe u Hrvatsku, jer Srbija u ovom trenutku s Hrvatskom ima odnos kakav je Hrvatska imala sa Slovenijom.

'Put do Bruxellesa je za Zagreb išao kroz Ljubljanu, a za Beograd ide kroz Zagreb. Ako on iole želi Srbiju u EU, to ne može drugačije nego kroz Zagreb. Dakle, on će doći, bit će dočekan, ako bude sreće - hladno, a ako ne bude sreće, bit će dočekan ne baš prijateljski. To ovisi o tome što će se događati u međuvremenu', kazao je on.

Puhovski podsjeća da Tomislav Nikolić nije nova osoba na čelu države, već je osoba koja je u odnosu na BiH, Zagreb ili Makedoniju opterećena ranijim izjavama koje se ne mogu smatrati prijateljskima. Na pitanje je li Nikolić prihvatljiv, ukoliko ga i EU prihvaća, on odgovara da će svako biti prihvatljiv ukoliko je izabran na poštenim izborima i ukoliko nije fašist. 'Drugo, mislim da svi oni, a dijelom i sam Nikolić, pokušavaju prisjetiti na Sanadera otprije 10 godina. Nikolić je čak imao i Sanaderove parole i ne shvaća da time stavlja do znanja da Srbija zaostaje za Hrvatskom devet godina', kaže Puhovski.