BIVŠA ŠEFICA BRITANSKOG MI5

'Nikada ne bih izručila Josipa Perkovića drugoj zemlji'

10.10.2013 u 09:57

Bionic
Reading

Bivša šefica MI5, britanske protuobavještajne službe, Stella Rimington (78) izjavila je za Jutarnji list da nikada ne bi pristala stranoj zemlji izručiti bivšeg visokorangiranog agenta Službe državne sigurnosti Josipa Perkovića

Rimington, koja je bila prva žena na čelu neke britanske tajne službe i prva kojoj se u javnosti uopće znalo ime, izjavila je to na predstavljanju svoje nove knjige 'Ženevska klopka', komentirajući posljednja zbivanja u Europi.

Tada se osvrnula i na političko natezanje Hrvatske s Bruxellesom oko provedbe uhidbenih naloga i s Njemačkom oko izručenja bivših glavnih obavještajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

'To je pogrešno. Nikad ne bih izručila čelnike obavještajne službe drugoj državi, bez obzira na to što se radi o stvarima iz doba komunizma. Ozbiljna država i ozbiljna vlada to ne rade, bez obzira na pritisak, prijetnje ili sankcije. Čak ni u slučaju izbacivanja iz Europske unije, iako do toga sigurno ne bi došlo', stav je bivše direktorice moćne tajne službe, prenosi Jutarnji list

Stella Rimington posljednjih godina svoje iskustvo pretače u špijunske romane, a prema njoj je skrojen i filmski lik M, šefice Jamesa Bonda u poznatom filmskom serijalu.

Premda već godinama ne radi za državu, pomno prati sve što se zbiva na međunarodnom i obavještajnom planu i vjeruje da je sada mnogo teže čuvati nacionalnu sigurnost nego za vrijeme Hladnog rata.