OBAVJEŠTAJNO-POREZNA AFERA

Nijemci uhitili švicarskog bankara koji je špijunirao njemačke istražitelje

03.05.2017 u 21:24

Bionic
Reading

Švicarska Federalna obavještajna služba (FIS) nije htjela komentirati slučaj Švicarca Daniela M. (54), koji je prošlog petka uhićen u Njemačkoj pod sumnjom da je špijunirao njemačke financijske istražitelje uključene u kupnju CD-ova s podacima osoba koje su izbjegavale porez prebacujući novac u Švicarsku

'Kada netko u Švicarskoj koristi ilegalne metode kako bi ukrao državne ili poslovne tajne, to je špijunaža i stoga mi imamo postrojbu koja se protiv toga bori', izjavio je ravnatelj FIS-a Markus Seiler novinarima na izvanrednoj konferenciji u Bernu, prenosi Reuters.

Seiler je, također, kazao kako je njegova obavještajna služba aktivna u zemlji i inozemstvu, no na konkretno pitanje novinara djeluju li švicarski agenti u Njemačkoj, ravnatelj nije htio odgovoriti.

'Jedostavno neću ništa odgovoriti', kazao je Seiler.

Reutersov izvor u njemačkoj vladi naveo je da je njemački ministar vanjskih poslova Siegmar Gabriel u Berlinu zatražio od švicarske veleposlanice Christine Schraner Burgener da pojasni nedavni događaj u 'interesu njemačko-švicarskog prijateljstva'.

Isti izvor dodaje kako je Gabrielov zamjenik Walter Lindner dan ranije od veleposlanice zatražio informacije o špijunaži.

Njemačko tužiteljstvo prošlog je petka priopćilo kako je uhićen Švicarac koji je svoje špijunske aktivnosti započeo još 2012. godine, dok je federalna policija pretresla nekoliko stambenih i poslovnih objekata, kao i područje oko bankarskog središta Frankfurta.

Njemački list Die Welt piše kako je Daniel M. pokušavao identificirati njemačke porezne istražitelje koji su uključeni u kupnju CD-ova s podacima o poreznim varalicama, a za koje agencija AFP navodi kako su već ranije ugrožavali njemačko-švicarske odnose.

Također, navodi se da je nekoliko njemačkih saveznih pokrajina od 2006. platilo milijunske iznose anonimnim izvorima za CD-ove, na kojima se nalaze popisi s računima državljana Njemačke u Švicarskoj i Lihtenštajnu.

List Die Welt piše kako se vjeruje da je Daniel M. kao bankovni stručnjak radio za švicarsku obavještajnu službu NDB.